Френският президент Еманюел Макрон заяви, че до 30 дни трябва да се намери алтернативно решение за ирландската граница (предпазен механизъм), за да се постигне организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС, предаде "Гардиън". 

Президентът подчерта, че основните клаузи на "бекстоп" са "незаменими" и че алтернативните предложения трябва да са близки по съдържание.

"Ирландският предпазен механизъм, както го познаваме, е въпрос, по който са се водили преговори в контекста на географията на Ирландия и миналата политическа ситуация. Той е важен елемент, който ни позволява на първо време да гарантираме стабилността на Ирландия и интегритета на единния пазар. Това са двете ни цели. Когато говорите за гъвкавост, нека бъда ясен - тези две цели трябва да бъдат постигнати. Така че трябва да намерим решение, което гарантира интегритета на единния пазар. Трябва да гарантираме на компаниите, гражданите и потребителите в Европа, които се спазват правилата на ЕС, че каквото и да идва от пазар, който не част от ЕС, се контролира", отбеляза той на среща с Джонсън пред Елисейския дворец.

Макрон настоя, че през следващите 30 дни трябва да се постигне "видимост" за алтернативно споразумение, което да уважи двете цели на ЕС.

"Смятам, че това се припокрива с целта на премиера Джонсън. Никой няма да чака до 31 октомври, за да намери правилното решение", отбеляза той.

Президентът също напомни, че Великобритания не води преговори с лидерите на държавите членки на ЕС, а с институциите на Съюза.

Британският премиер подчерта, че при никакви обстоятелства Обединеното кралство няма да постави граничен контрол на границата между членката на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. 

Джонсън добави, че разбира желанието на ЕС да съхрани целостта на единния пазар, но вярва, че това е съвместимо със споразумение за "Брекзит", което би запазило също и целостта на Обединеното кралство.

Въпреки видимо непродоляемата разлика в позициите на двете страни, лидерът на Великобритания изрази оптимизъм.

"Искам да бъда пределно ясен Еманюел - разбира се, че искам сделка. Мисля, че може да постигнем сделка и то добра сделка. Бях силно окуражен от разговорите миналата вечер в Берлин с общите ни приятели. Знам, че с енергия, творчество и старание може да открием път напред за нашите бизнеси и граждани".