СИМОНА РУСЕВА

Легендата на “Дженесис” Фил Колинс (63 г.) има на банкова сметка 150 милиона евро, продадени са 250 милиона негови албума, а в колекцията си от призове има 7 награди “Грами” и един “Оскар”.

Животът му обаче съвсем не е бил бляскав.

Колинс откровено и безпощадно разказва за тъжните моменти в жизнения си път в документалния филм “Дженезис” – заедно и разделени”. Той ще бъде показан тази събота по телевизия Би Би Си 2. Завесата повдига днес британският в.  “Мирър”.
За първи път след 1975 г.  “Дженезис” се събира в оригиналия си състав – Фил Колинс,  Питър Гейбриъл, Майк Ръдърфорд, Стив Хакет и Тони Банкс. Както винаги, Колинс е вокал и барабанист.

"Дженезис" през 70-те г. Фил Колинс е облечен в жълто.

Фил за пръв път се изповядва публично – самотник, прекаляващ с алкохола, тъга след три брака и три развода. Голямата му гордост и радост са петте деца – по две от първия и третия брак, едно от втория.

“Оттеглянето ми от шоубизнеса започна през 2004 г., когато се роди синът ми Матю. Мислех, че постъпвам правилно. Не исках поредна златна плоча, не ме блазнеха и парите. Просто исках да сложа точка и да си гледам децата. Случиха се обаче неща, които не зависят от теб, не си в състояние да ги направляваш. Изневиделица ти се стоварва развод. Така за жалост се разделих с децата си, те не останаха при мен”, говори Колинс за проваления си семеен живот с третата си съпруга, швейцарката Ориан Севей. От нея са последните му двама синове – Никълъс (13 г.) и Матю (9 г.)

“На всеки две седмици прелитам до Маями, за да видя децата си. Не съм баща в класическия смисъл. Дори не мога да ритам топка с тях, коляното ми е съсипано. Но те ме разбират, отношенията ни са великолепни”, допълва рокаджията.

Дали той проговаря във филма и за предишните си два брака и трите деца от тях, “Мирър” не разкрива.

Първият е с Андреа (1975 – 1980 г.), вторият с Джил (1984 – 1996 г.) Бракът с Ориан продължи от 1999 до 2008 г. Разводът му излезе доста скъп, плати на бившата си половинка сума, равняваща се 31,7 милиона евро.

“След развода бившата ми съпруга се премести с децата в Маями. Значи аз съм пенсионер, имам достатъчно време за децата си, а тях ги няма. Ставах заран, включвах телевизора и още в 11 часа бях опразнил една бутилка вино. Не бях алкохолик, но се наливах яко. Моят лекар ми казваше: “Мога да ти помогна да престанеш да пиеш, но не мога да те мотивирам заран да ставаш от леглото.” Вече година и половина не съм близвал алкохол. Но все още търся мотив да ставам заран”, откровеничи Колинс.

Раздялата го е поболяла съвсем не заради платените милиони на Ориан. Получава възпаление на панкреаса, пръстите на ръцете му изтръпват, не може да удря барабаните, следва операция на шиен прешлен.

Музикантът с последната си съпруга Ориан и двамата им синове

Страданията го хвърлят в депресия. Успява да излезе от мрачните си настроения благодарение на помощта, която му оказват колегите от “Дженезис” Ръдърфорд и Банкс. Те не само го разведряват, а го убеждават да потърси лекарска помощ.
Сега пък го мъчели болки в лявата ръка и китката.

"Преди няколко седмици опитах да удрям барабаните. Но то беше, като че ли лявата ръка не е моя. Това те довежда до отчаяние. Опитвам ли се да пъхна ръцете си в джобовете на панталона, не мога да вкарам всичките си пръсти. Не мога да си служа с нож. През зимата пък се лишавам от разходки навън. Студът така ме сковава, че не мога да държа и палка”, разказва за страданията си Колинс.

А как приема оценката на другите? С мъдрост.

“Днес хората ме възприемат като боящия се от публичност певец Фил Колинс и на мен това ми допада. Не искам да гледат на мен като на собствената ми сянка. Като сянка на онова, което някога съм бил.”