Британският премиер Борис Джонсън планира да предупреди европейските лидери, че няма да изплати 30 милиарда лири (37 милиарда долара), предвидени в споразумението за Брекзита, ако те не приемат промяна на условията на сделката, пише в. "Мейл он сънди", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, според британските юристи правителството в Лондон ще трябва да плати на Брюксел само 9 милиарда лири (11 милиарда долара) вместо 39 милиарда (48 милиарда долара), съобщава вестникът. Това се дължи на факта, че няма да има разходи, свързани с преходния период.

Според британският вестник при липса на компромис по въпроса за условията на Брекзита съгласуваната с Брюксел сума може да бъде съкратена дори до 7 милиарда лири (8,6 милиарда долара).

Британският премиер Борис Джонсън обеща да напусне ЕС без споразумение на 31 октомври, ако Брюксел не приеме главното искане на Лондон - да изключи от спроазумението предпазната клауза за Северна Ирландия.

Джонсън потвърди днес в разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да е обстоятелства, съобщи британски представител след разговор на двамата лидери на срещата на върха на Г-7 в Биариц, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Джонсън каза на Туск, че предпочита да се стигне до споразумение с ЕС и повтори, че би желал да разговаря с европейските лидери, допълни британският представител.
Двамата ще се срещнат отново на сесията на Общото събрание на ООН идния месец.

Отделно, в интервю за Би Би Си от Биариц, Джонсън заяви, че ако Брекзит бъде осъществен правилно, той ще открие огромни икономически възможности пред страната му.

 

 

Без парламент е по-удобно

Джонсън е поискал от главния юридически съветник на правителството Джефри Кокс юридическа оценка по въпроса за евентуално 5-седмично прекъсване на работата на парламента от 9 септември с цел да се осъществи Брекзит без споразумение, пише британския в. "Обзървър", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Според вестника, който се позовава на имейли на високопоставени правителствени служители, написани през последните 10 дни, премиерът е поискал оценка на законността на евентуално решение за прекратяване на сесията на парламента, без разпускането му и свикване на предсрочни избори.

Правният съвет, даден в имейла е, че спирането на работата на парламента може да бъде законно, освен ако съдилищата приемат евентуален иск за отмяната му, който може да бъде заведен от противници на Брекзита, съобщава в. "Обзървър".

Подобна новина ще предизвика гнева на лидерите на ЕС по време на срещата на върха на Г-7 в Бриариц, в която участва и Джонсън, отбелязва британският вестник.

Говорител на британското правителство отрече твърденията, че правителството обмисля да прекъсне работата на парламента през септември, за да попречи на депутатите да обсъждат Брекзита, предаде БТА.