Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е възможно да покани Русия да се присъедини към следващата среща на Г-7 догодина, когато той ще бъде домакин на форума, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


На работна закуска с британския премиер Борис Джонсън преди началото на днешните дискусии в Биариц Тръмп посочи, че мисли да покани руския президент Владимир Путин. Русия беше член на т. нар. Г-8, но беше отстранена през 2014 година след руската инвазия в Украйна.
Тръмп потвърди, че лидерите на страните от Г-7, събрани в Биариц, са обсъждали завръщането на Русия в групата, но не знае дали тя ще се върне. 


Европейските страни настояват Русия първо да изпълни Минските споразумения, преди да й бъде позволено да се върне. Тръмп не посочи според какви критерии възнамерява да покани отново Русия, отбелязва АП. По-рано Русия заяви, че не би се върнала в Г-7, ако западните санкции спрямо нея останат.

Отпор от Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли предложението на Тръмп за връщането на Русия в страните от Г-7, предаде "Свободна Европа". 

„Преди година в Канада президентът Тръмп предложи да поканим отново Русия в Г-7, заявявайки открито, че анексията на Крим е отчасти оправдана и че трябва да приемем този факт. Няма условие, при което е възможно да се съгласим с тази логика“, каза Туск, който представлява 28-те държави от ЕС на форума в Биариц.

Той добави, че причините, наложили изваждането на Русия от групатата на най-развитите страни през 2014 г., са се увеличили. Туск даде за пример пленяването на украински кораби и техния екипаж от руски военни в Азовско море.

Вечерята на лидерите на страните от Г-7 снощи е била "доста напрегната" заради разногласия между президента на САЩ Доналд Тръмп и останалите ръководители, включително заради Русия, заяви днес представител на ЕС, цитиран от Асошиейтед прес.

Бодър Тръмп

Тръмп каза днес, че се разбира добре със западните съюзници на срещата на Г-7 във Франция, отхвърляйки съобщенията за разногласия между лидерите, които се готвеха да обсъждат проблемите в световната търговия, предаде Ройтерс.

Срещата на седемте световни сили се провежда на фона на растящи тревоги за глобален икономически спад и съвпада с период на международни разделения по ред въпроси, които обтегнаха десетилетни съюзнически отношения, коментира агенцията.

“Преди да пристигна във Франция, Фалшивите и Отвратителни Новини казваха, че отношенията с другите 6 страни от Г-7 се много обтегнати и че двата дни срещи ще бъдат катастрофа", написа Тръмп в Туитър малко преди да се срещне с британския министър-председател Борис Джонсън.

“Е, имаме много добри срещи, Лидерите се разбират добра, и нашата Страна се справя страхотно икономически - за което светът говори!", добави в социалната мрежа американският президент.

Макрон, Тръмп и колегите им от Г-7 около заседателната маса в началото на първата си сесия днес.

 

 

 

 

 

Дълбоки различия

Обаче големи политически различия по търговския протекционизъм, климатичните промени, Иран и настояването на Франция за универсален данък върху цифровите технологични гиганти помрачиха навечерието на срещата на върха в курорта Биариц на атлантическото крайбрежие.

Тръмп пристигна във Франция само часове, сблед като ескалира търговската война с Китай във война на думи между двете най-големи икономики в света, която разтревожи финансовите пазари, отбеляза агенцията.

“Много съм разтревожен за това как вървят нещата, нарастването на протекционизма или на митата, които виждаме", каза вчера Джонсън. “Тези, които подкрепят митата, рискуват да се навлекат обвиненията за спада в световната икономика, независимо дали това е истина или не".

По-късно, на срещата им днес, Тръмп похвали Джонсън като "правилния човек", който може да осъществи Брекзит и го нарече "страхотен министър-председател".

 

 

Туск (вляво) и Джонсън размениха задочно остри реплики, преди да седнат един до друг на масата на Г-7 в Биариц.

Подчертавайки разногласията, Тръмп също заплаши домакина си в навечерието на срещата, казвайки, че САЩ ще обложи с данък френските вина “така, както не са виждали преди”, ако Париж не се откаже от дигиталния данък върху приходите на американските технологични компании.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който участва в срещата, предупреди, че ЕС ще отговори подобаващо, ако Тръм изпълни заплахата си.

“Tова може да бъде последният момент за възстановяване на политическата общност”, каза вчера Туск пред репортери, давайки мрачна оценка на западните взаимоотношения.

Тръмп заяви днес, че никой от съюзниците му не го е упрекнал за ескалацията на търговската война с Китай, въпреки критиките на Еманюел Макрон снощи, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Той посочи, че според него съюзниците му "уважават търговската война". Тръмп каза това пред журналисти в отговор на въпрос дали съюзниците му са поискали да се откаже от търговската война с Китай.

"Не, това което направи (Китай) е скандално. Никой не ми е казвал това, никой няма да ми го каже", изтъкна американският президент.

Държавният глава на САЩ отбеляза, че в момента няма специален план да обявява национално извънредно положение във връзка с конфликта с Китай, но че не може да изключи такава възможност.

"Ще видим какво ще стане", каза той.

Тръмп обяви също така, че САЩ са много близо до голямо търговско споразумение с Япония, по което двете страни работят от пет месеца. Той каза това преди среща с японския премиер Шиндзо Абе извън официалната програма на срещата на върха на Г-7 в Биариц. Японски медии съобщават, че Япония се е съгласила да намали митата за американско говеждо и свинско, а САЩ са изразили готовност да отложат въвеждането на мита от 2,5 на сто за японските автомобили, уточнява ТАСС, цитирана от БТА.

Тръмп опроверга и по-раншно съобщение на френското президентство, че лидерите са натоварили Макрон с посредническата функция да предаде тяхно общо послание към иранското ръководство, предаде френската телевизия БФМ. Макрон излезе от конфузната ситуация със следния туит: 

"Г-7 е неформален клуб. Няма даден мандат".

 

Френски маневри и Брекзит

Опитвайки се да разшири обхвата на дебата, Макрон покани няколко африкански лидери за обсъждания на проблемите, пред които е изправен техният континент, а лидери от Австралия, Чили и Испания трябва да участват във вечерята днес, където главната тема ще бъде околната среда.

Тръмп разстрои миналогодишната среща на Г-7 в Канада, като я напусна по-рано и се разграничи от заключителното комюнике, което първоначално бе приел.

Делегациите едва бяха пристигнали в Биариц, когато различията изплуваха на повърхността. Висши представители на САЩ обвиниха френския президент Еманюел Макрон в опита да "да разедини Г-7", като се съсредоточи върху "нишови въпроси" вместо върху глобални проблеми.

Франция отрече това, посочвайки първата сесия в неделя, посветена на икономиката, търговията и сигурността - области, в които преди лесно се постигаше общо съгласие, но сега са източници на търкания.

Тръмп написа в Туитър, че обядът с Макрон (непредвиден в предварителната програма) е бил най-добрата среща между двамата досега и че срещата със световните лидери в неделя също "минала много добре". 

Франция заобиколи проблема с комюникето, като се отказа от него, решавайки, че няма смисъл дори от опит да се намери общ език.

Докато трансатлантическият разлом беше най-видим, имаше също и дълобки разделения в европейския лагер - Джонсън направи дебюта си в Г-7, докато се опитва да убеди столиците в ЕС да предоговорят излизането на Британия от блока.

Джонсън и Туск, които трябва да разговарят днес, размениха реплики преди срещата за това, кой ще бъде виновен, ако Обединеното кралство напусне ЕС на 31 октомври без споразумение за Брекзит приемливо за двете страни.

“Още се надявам, че министър-председателят Джонсън не би желал да остане в историята като г-н Без Сделка", каза Туск.

 

 

Джонсън отвърна по-късно, че Туск ще носи срама, ако Британия не успее да си осигури ново споразумение за оттегрляне.

Агенции и екип на Клуб Z