Нито една от големите европейски компании не е кандидат за инвеститор в строежа на АЕЦ "Белене", няма нито един кандидат-инвеститор от така наречените западни страни. Очакваме особена строгост и внимание от страна на Европейската комисия., която тепърва трябва да започне процедура по нотификация (даване на съгласие за проекта). Предвид сеизмичните рискове и новото европейско законодателство в тази област, смятаме, че е напълно възможно ЕК да изрази негативно отношение, което ще означава, че междувременно са пропилени нови стотици милиони за сметка на данъкоплатеца.

За това предупреди в позиция от името на "Демократична България" отговорникът на обединението за сферите икономика и енергийна независимост и бивш депутат от десницата Мартин Димитров. Извънпарламентарната опозиция заявява, че е обезпокоена от "намеците на управляващите за затваряне на „АЕЦ Козлодуй“ и половината българска енергетика, за да се създаде изкуствено място за „Белене“.

От "Демократична България" отново предупреждават, че властта, но този път с подкрепа от БСП, вероятно в крайна сметка може да даде държавни гаранции за строеж на "Белене", въпреки че уж рестартираният проект е обявен "на пазарен принцип" - тоест без ангажименти на държавата за инвестицията и възвръщаемостта й. Коалицията предупреждава, че евентуален ангажимент на държавата за изкупуване на ток ще значи, че отново българските потребители ще платят сметката. Отпускането на държавни гаранции вероятно ще стане чрез парламента като общо решение на ГЕРБ, БСП, ДПС и "патриоти" - "за да избегнат търсене на съдебна и политическа отговорност в бъдеще", подозират още от "Демократична България" (ДПС декларира, че е против рестарта на АЕЦ "Белене", когато ГЕРБ поиска възстановяването на проекта през 2018 г. и депутатите от ДПС единствени гласуваха "против" решението на парламента тогава - б.р.).

От "Демократична България" настояха още всички оценки по процедурата за избор на инвеститор и строеж на "Белене" да се извършват от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, а не от НЕК ЕАД - "защото НЕК няма необходимата компетентност в ядрени проекти и няма лиценз на електроенергия от АЕЦ".

От обединението настояват и за спиране на процедурата за изграждане на "Белене", както и на всички разходи. Поне докато не бъдат изпълнени следните условия: 

Да се приеме актуална енергийна стратегия и национален план за енергетика и климат;

Да се докаже финансовата жизнеспособност на АЕЦ „Белене“ в съответствие с изискванията на ЕК и без нови харчове за сметка на данъкоплатеца;

Да се вдигне многократно размерът на гаранцията за ядрена щета, в съответствие с препоръките на ЕК и практиката в европейските страни;

Да се приемат поправки в законодателството, чрез които ясно да се формулират финансови изисквания за отчисления от продажбите на ток от АЕЦ за изграждане на геоложко хранилище за погребване на високоактивните отпадъци от тяхната работа и тези разходи да се включат в общата сметка на проекта;

Да се приемат поправки в законодателството, чрез които ясно да се формулират финансовите задължения на АЕЦ за изпращане на отработеното ядрено гориво от тях за преработка, както и да се навакса неизпълнението през последните пет години;

Да се направят изследвания за изясняване състоянието на антисеизмичната баластрова възглавница под главните корпуси на АЕЦ „Белене“ и дали е безопасно да се строи върху нея след десетилетия под вода, за което си спечели прозвището „гьол“.