Димитър Друмев е корабен механик и от половин година работи като суперинтендант в Нагазаки, Япония, където неговата фирма-работодател строи новите си кораби. Допреди ден Митко е бил известен предимно на своя приятелски и роднински кръг. Днес обаче снимката му се разпространява сред много българи, които живеят далеч от родината.

Преди дни Митко си купи самолетен билет, с който ще прелети близо 1000 км разстояние от Нагазаки до Токио, за да може да гласува на изборите на 5 октомври. Причината? Всъщност те са две – няма по-близка секция, а Митко твърдо е решил да гласува.

Подадох молбата си да се отвори секция във Фукуока, която е сравнително близо до Нагазаки и е по-голям град, мислех и с по-голям шанс да събере 40-те подписа. (необходими за откриване на секция – б.а.) За съжаление бях само аз и единствената възможност да гласувам остана Токио. Неделята ми е почивен ден, но дори и да не беше, нямаше да е голям проблем да си взема един ден отпуск“, обясни ми Димитър Друмев.

Веднага след като си купи билета, Митко се снима с него, добави няколко думи и пусна колажа в социалната мрежа.

Казвам се Митко и живея в Япония. В ръката ми е самолетният билет до Токио за 05.10.2014. Билетът не е евтин, но бъдещето на семейството и приятелите ми в България ми е по-скъпо. Аз ще пътувам 1000 км, за да гласувам. А вие?“

Дали този надпис ще мотивира повече българи по света да гласуват, ще разберем на 5 октомври вечерта. Броят на секциите в чужбина обаче този път е 428 – много повече отпреди.

Митко следи фейсбук страницата ДАНСwithme и от нея научава за инициативата „Парламентарни избори 2014 в чужбина“ на сайта http://news-bg-abroad.com/.

"Не съм учавствал в протестите или в други граждански инициативи, но поне гледах да си организирам отпуските, така че да мога да гласувам и понякога да се мъча да убеждавам приятелите си, че има смисъл в подаването на глас и като цяло в борбата за гражданските ни права. Без значение за кого точно ще гласуват, хората трябва да разберат, че гласът им има значение, независимо колко ги убеждават, че не е така", обясни ми той.

Първоначалната му идея с колажа била да накара няколко от неговите приятели във фейсбук, които се колебаят, да отидат да гласуват. Снимката обаче заживява собствен живот.

"Виждам, че много хора споделят снимката ми. Радвам се, ако съм помогнал да накараме поне някои от колебаещите се да се решат и да отидат да гласуват в неделя".