Изборът на Иван Гешев за главен прокурор предрича незаконни арести и дела срещу България - такава прогноза направи Татяна Дончева, юрист и лидер на „Движение 21“. Според нея сегашното излъчване на главен прокурор е много неприятно и предвещава бури.

„Все пак по-разумните хора трябва да си дадат сметка за това“, коментира Дончева.

В студиото на бТВ тя посочи, че рекрутирането на възпитаници на полицейската школа (Гешев е получил юридическото си образование в Академията на МВР, бел. ред.) на високи позиции в държавата никога не е дало нещо добро. Според нея в случая важи твърдението „Ти си го избра“.

„Иван Гешев е възпитаник на полицейската школа. Полицаите и военните нямат нищо общо с магистратския манталитет. При тях важи следното: нагоре лази - надолу гази“, коментира Татяна Дончева. 

„Завършил полицейската школа, носи пистолет на кръста и в главата му е само екшън...“

„Там няма нито разум, нито задръжки“, продължи с психопортрета на Гешев лидерката на „Движение 21“ .

По думите й и полицаи, и военни имали подобно мислене да се подчиняват в йерархията, като това се видяло и в организираната зрелищна подкрепа от районни прокуратури, полицейски звена и дори ДАНС за единствената кандидатура за главен прокурор.

"Ако досега плащаме на Цветанов акциите и още не сме ги изплатили, предстоят тепърва незаконни арести и акции. Това ще продължи през целия мандат на Гешев. Нали заради това има квоти в съдебната система. Очевидно е, че без такъв обществен натиск не може да се капарира."

 

„Няма как Митьо Гестапото да се яви като застъпник на Гешев, без да се запитаме защо. Каква е работата на Библиотекарския или на УНСС да дават такава подкрепа“, смята Дончева.

Според Дончева е необходима реформа в прокуратурата.

„Но реформата трябва да се прави от позицията на законодателната власт, от позицията на партиите, от президентската институция“, уточни тя. 

Лидерката на „Движение 21“ смята, че прокуратурата изпълнява провокации срещу кметове, посочени от ГЕРБ. Според нея и това, което се прави като публичност на администрацията, е поръчково.

„Това което се прави срещу Иван Костов, не е по-различно. Той е почти в пенсия, пише неща за прехода, ако искате ги четете, ако не искате - не ги четете“, добави тя.

Подкрепа за Мая Манолова

Татяна Дончева заяви, че би подкрепила кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, ако тя реши да се кандидатира. И според нея „тя има шансове за пробив“.

„Ако някой си е извадил извод, че България можеше да тръгне в друга посока, може би биха могли да се съобразят и гражданите в София, които са по-смели от гражданите в провинцията. Може да се направи пробив така. Мая Манолова има шансове за пробив. Ако ние се обединим срещу ГЕРБ в София, това ще е краят на ГЕРБ, каквото и да говори Георги Харизанов. Бих заложила на Манолова, защото ако се получи такъв пробив, хората ще имат увереност, че това може да приключи. Генералната задача трябва да бъде превземането на София. Това ще даде възможност за измитането на мутрите“, добави Дончева.

Тя не смята, че ГЕРБ е дясна партия.

„Няма как да ми кажете, че слугите на бившата комунистическа номенклатура са десни“, добави тя.

И посочи, че това, което се е натрупало в София от 2005 г. насам - „тези свински черва, зависимости на фирми, трябва да бъде спряно“. 

Оставка на Боил Банов

Татяна Дончева смята, че министърът на културата Боил Банов с реакцията около скандала с оперната певица Дарина Такова сам е дал повод за собствената си оставка.

„Фейсбук не е място, където да се издават административни заповеди. Абсолютно недопустимо е да се иска оставката на един училищен директор, защото е спазил наредбата Примадоната може да иска всичко и да проявява капризи, министърът не може даде воля на тези капризи. Това показва нашето отношение към правилата”, коментира тя.