Тенденцията за пенсиониране годишно на около 5000 преподаватели вече дава резултат - има недостиг на учители за поредна година. 20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000 учители за цялата страна, като 600 - само в София, съобщава БНТ.

Обяснението за това е че в столицата има най-много училища.

Най-търсени са началните учители. Следват тези в детските градини, преподавателите по чужди езици - най-вече по английски, но има обявени места и за по-екзотични езици - китайски и японски. Дефицитни са и учителите по математика и информационни технологии.

Стартовата заплата на учител е 920 лева, а средната за София - 1300 лева. Бургаски училища предлагат и до 2000 лева на месец.

На този фон има рекорден интерес към учителската професия в Бургас - 50 души се борят за едно учителско място. Кандидатите се увеличават.

От Министерството на образованието са категорични: свободните бройки ще бъдат попълнени навреме и няма да има класове без учител, проблем няма и учебната година ще започне спокойно.

Нормален е големият брой свободни места в големите градове, тъй като учителите сменят училищата, посочват още от МОН. Някои училища предлагат на преподавателите да работят на граждански договор или да работят само по няколко часа седмично. Именно липсата на щатно назначение и липсата на финансова сигурност демотивира част от преподавателите.

"Това реално погледнато е една ситуация, която е системна. Всяко лято има подновяване на педагогическите екипи, има движение на педагогическите специалисти, защото колегите ми - особено в големите градове - имат възможност и за избор и при обявяването на свободни работни места съответно - те предприемат и такива стъпки", коментира Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието София-град.