Сагата "Пламен Георгиев" продължава.

След като бившият шеф на антикорупционната комисия, който също попадна в т.нар. Апартаментгейт заради "терасата с барбекюто", подаде оставка от поста, правителството го възнагради, като му отреди ново място - консул във Валенсия. Нивото му на владеене на испански език обаче е далеч от задоволително предвид бъдещата му дипломатическа кариера в Испания, показа справка в биографията му, предоставена пред Народното събрание през 2018 г., когато течеше конкурсът за председател на КПКОНПИ.

Вестник "24 часа" обаче публикува сертификат, издаден на името на Пламен Георгиев, според който още през 2017 г. той е завършил езиков курс за повишаване на нивото. Медията не посочва откъде се е сдобила с въпросния "китап", до момента достоверността му не е потвърдена. Така излиза, че или Георгиев е скрил от депутатите, че всъщност владее чудесен испански език (което не е много ясно защо би направил), или е забравил за сертификата си по испански, или той не е истински, или пък обяснението се крие някъде другаде.

Темата развива бТВ, припомняйки позицията на Министерството на външните работи малко след обявяването на решението на кабинета да прати Георгиев на задгранична служба. Тогава от МВнР посочиха, че освен че е работил добре с испанските правоохранителни органи, "владее и испански език". "Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, милиарди конфискувани средства, няколко езика. Има достатъчна езикова подготовка", похвали го преди няколко дни и премиерът Бойко Борисов.

Защо тогава депутатите не са узнали за това?

Според автобиографията му, публикувана на сайта на парламента при номинирането му за председател на антикорупционната комисия, Георгиев е посочил владеене на испански език на ниво А2. Което според единните европейски критерии за познанията по езици ще рече основно ниво, или: разбиране на познати думи и често употребявани изрази и схващане на съществото на казаното в кратки и ясни съобщения; общуване при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности.

 

Автобиографията на Георгиев е постъпила в деловодството на Народното събрание на 8 февруари 2018 година. Към нея са приложени и сканирани копия от дипломите на бъдещия тогава председател на КПКОНПИ, като не е прикачил и сертификати от курсове от посочените от него езици, които владее, в т.ч. гореописания сертификат за повишаване на нивото по испански. 

Този сертификат се появява едва сега, след появилите се брожения, дори сред диаспората ни в Испания, срещу това Пламен Георгиев да представлява страната в чужбина. Според докуманта, публикуван вчера от "24 часа", още през 2017 г. Георгиев е минал през курс, придобивайки ниво В1 - т.е. самостоятелно ниво на владеене на езика. Въпросният сертификат е издаден от езикова школа "Никанор" на 2 март 2017 г.

Защо сертификатът не е включен в авбиографията на Пламен Георгиев за пред депутатите, не е ясно.

бТВ разказва също така, че през 2016-а "Никанор" ООД сключва договор по изпълнение на обществена поръчка с тогавашната антикорупционна комисия, предшественик на КПКОНПИ. Договорът е подписан от Пламен Георгиев, председател.