Днес ще се проведат последните преговори между представители на популисткото Движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия за сформирането на коалиционно правителство.

Вчера вечерта вероятността групите да се разберат бе много малка заради конфликта относно избора на следващия премиер на страната.

Популистите се наложиха с номинацията на доскорошния министър-председател Джузепе Конте. 

В замяна демократите пожелаха председателят на Движение "Пет звезди" - Луиджи ди Майо да се откаже от вицепремиерския пост. Вместо това техни представители обвиниха лидера на популистите, че настоява да получи поста вътрешен министър. Това обвинение бе категорично отхвърлено от Движението.

Въпреки откритите кавги между двете партии, за днес бе договорена среща между техни представители, които ще се опитат да сформират коалиция и изхвърлят Салвини от властта.

За тази цел обаче те ще трябва да представят на президента на Италия Серджо Матарела пакт, който да го убеди, че е възможна "женитбата" между групи, които споделят крайно противоположни възгледи върху ключови въпроси, особено миграцията.

В 17 часа българско време държавният глава ще проведе среща с лидерите на големите партии в страната - "Лига", Движение "Пет звезди", Демократическа партия и "Форца Италия" (на Берлускони). 

Салвини запрати Италия в дълбока политическа криза, след като партията му спечели 34 процента на евроизборите през май - два пъти повече подкрепа от коалиционния партньор от Движението. Затова той оттегли подкрепата си за правителството и се опитва да предизвика предсрочни избори.

Очаква се на тях да получи достатъчно висок процент от гласовете, за да изпрати популистите в опозиция. Множество европейски експерти са загрижени, че тогава Италия ще се превърне в отявлен противник на ЕС в рамките на Съюза, който може да доведе до разрушаването му отвътре.

Джузепе Конте спечели множество фенове миналата седмица, след като си подаде оставката и открито обвини лидера на "Лига" - Матео Салвини, че е предизвикал предсрочни избори за "лични и партийни интереси" в угроза на Италия. Той получи голяма доза суперлативи и отвъд Океана.

"Нещата изглеждат добре за многоуважавания премиер на Италия - Джузепе Конте", написа Доналд Тръмп в Twitter. "Той представи Италия достойно на Г-7. Обича много страната си и работи добре със САЩ. Много талантлив мъж, който се надявам да остане министър-председател!"