Към 31 юли 2019 г. печалбата на банковата система у нас е 1 млрд. лв., което е с 10%  или 95 млн. лв. повече от тази за същия период преди една година. Това сочи последният доклад на Българската народна банка за състоянието на банковата система у нас към края на юли.

На месечна база активите в  системата нарастват с 1.8 млрд. лв. до 110.3 млрд. лв. в края на юли. Увеличават се кредитите и авансите, другите депозити на виждане, паричните наличности и дълговите ценни книжа на сектор държавно управление. Делът на петте най-големи кредитни институции в активите достига 60.2%.

Данните показват, че нарастване има при депозитите в банките, които към момента възлизат на 93,4 млрд. лв. Това е повишение с 1,8% или с около 1,6 млрд. лв. от спрямо месец юни на тази година. Депозитите на домакинства и на нефинансови предприятия се увеличават също съответно с 312 млн. лв. и 865 млн. лв. Депозитите на сектор държавно управление пък намаляват с 1.9% до 51 млн. лв

БНБ отчита и увеличение на брутния кредитен портфейл - нарастването е с 481 млн. лв. и достига до 63,6 млрд. лв. Нарастват и средствата от кредитни институции  и от други финансови предприятия.

При кредитите за домакинства увеличението е с 1% или 237 млн. лв., а при тези за нефинансови предприятия – с 0.6% до 198 млн. лв.. Кредитите за други финансови предприятия и за сектор държавно управление нарастват съответно с 0.8% (29 млн. лв.) и 2.3% (18 млн. лв.). 

Собственият капитал в баланса на банковата система намалява на месечна база с 0.4% (52 млн. лв.) в резултат основно от разпределянето на дивиденти. В края на юли собственият капитал възлиза на 14.1 млрд. лв., пише още в доклада на БНБ.

УниКредит БулБанк е най-голямата банка в страната според размера на активите си към отчетния период. След нея са Банка ДСК, Обединена Българска Банка, Първа инвестиционна банка и Юробанк България.