Изтичането на данните на над 5 милиона граждани и фирми от Националната агенция за приходите (НАП) доведе до спиране на обмена на данни между българската и чужди данъчни служби. Сред тях е и Германия, става ясно от публикация на в. "Капитал". 

Пробивът в системата на НАП беше направен точно през електронната услуга за възстановяване на ДДС, платен в чужбина. Тогава българската приходна агенция е уведомила партньорските данъчни служби (общо 300) за временното спиране на услугата, както и за проблема с хакерската атака.

"Поради сериозен инцидент със сигурността на данните (изтичане на данни) при българските данъчни власти, последните временно спряха обмена на данни в рамките на процедурата по възстановяване на ДДС за фирми.

Това се отнася както за заявленията на местните предприемачи за възстановяване на ДДС към България като възстановяваща данъка държава, така и заявленията на българските предприемачи към Германия като възстановяваща данъка държава. 

За да защити данните на местните и чуждестранните данъкоплатци, Германия също като предпазна мярка спря обмена на данни с България по отношение на ДДС. 

Заявленията ще продължават да се приемат от германската държава, но няма да бъдат пращани към българските финансови власти. По същия начин се преустановява предаването на данни за заявления за връщане на ДДС на български предприемачи в България", се посочва в съобщението на германската федерална данъчна служба.

Говорителят на агенцията Росен Бъчваров не отговаря на мобилния си телефон. 

Германия е спряла временно обмена на информация по Директива 2011/16/ЕС. Тоест става въпрос за получени доходи от трудови правоотношения на български данъчно задължени лица в Германия, на изплатени директорски възнаграждения, пенсии, собственост и доходи от недвижимо имущество.

"Обменът е спрян, докато германската страна не се увери, че не съществува опасност за обмена на информация", коментират данъчните.

Не става ясно при какви точно обстоятелства обменът на данни ще бъде възстановен. Към момента има трима обвиняеми за източването на данните - собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров (подбудител), търговският директор Георги Янков (подбудител) и служителят Кристиян Бойков (извършител).

"Капитал" съобщава за поне още няколко чужди данъчни служби, които вече са спрели или обмислят спиране на връзката с българската НАП. Сред тях са Сингапур, Австрия и Белгия.

Междувременно Комисията за защита на личните данни реши да глоби НАП с 5,1 милиона лева по силата на новия регламент за защита на личните данни GDPR, а данъчните решиха, че ще обжалват тази глоба.