Чехкиня,  която е била в състояние на мозъчна смърт от 117 дни, роди здраво момиченце в Бърно, съобщи днес медицинският екип, цитиран от френския в. "Фигаро".

"Eлишка е родена с цезарово сечение през 34 седмица от бременността", обясни на пресконференция Роман Гал, главен анестезиолог на Университетската болтица във втория по големина град Чехия. 

Елишка е висока 42 см и тежи 2,13 кг. Раждането е било през август.

"Става дума за тегло и зрелост на плода, които са сред най-високите, постигани при бебе, родено от майка в състояние на мозъчна смърт според световните данни", добави Гал.

Майката на Елишка, Ева Вотанова (27 г.) е била диагностицирана през 2016 г. като страдаща от артериално-венозна малформация в мозъка. На 21 април т.г. е била намерена в безсъзнание в дома си. Тогава е била бременна от 16 седмици.

След мозъчен кръвоизлиз "вечерта тя е спряла да диша и ... е била обявена в състояние на мозъчна смърт" по думите на Гал. Лекарите са поддържали функционирането на органите й, по-специално - сърцето, белите дробове и бъбреците й, като наблюдавали развитието на плода.

По време на цялата бременност, сестрите са говорели на ембриона, баба му му чела приказки, а терапевт е раздвижвал краката на жената, симулирайки, че ходи.

Системата за поддържане на жизнените функции е била изключена след раждането. Елишка е останала две седмици в болницата, после баща ѝ я закарал у дома, където я чакало по-голямото ѝ братче. Кърми я сестрата на баща ѝ, която също наскоро е родила.