Десислав Трайков, изпълняващ длъжността началник на Софийския затвор, е отстранен от поста, съобщиха от министерството на правосъдието. Това е станало по заповед на министъра Данаил Кирилов.

В края на миналата седмица Трайков подаде оставка с условие - ако проверка открие негови нарушения в случая с излежаващия 16-годишна присъда за наркотрафик у нас черногорец Будимир Куйович.

Куйович, който излежава последните 3 години от присъдата си, бе арестуван да шофира с фалшива книжка по време на отпуската си за добро поведение. Причината - карал е с превишена скорост по магистрала "Тракия".

Случаят доведе до остри коментари към шефа на затвора от бившия вътрешен министър Румен Петков. Преди повече от десетилетие Петков подаде оставка от поста, след като заловения Куйович го обвини, че е вземал пари от него.

"Трогнах се от изявлението на директора на Централния софийски затвор Десислав Трайков. Той е Архимед на затворническия труд. Пресметнал е, че Будимир Куйович има 2500 изработени дни. Това означава, че за 10-те години, които е излежал, е ползвал около 1500 почивни", отбеляза Петков и призова за оставка на Трайков.

Трайков заяви, че не той е променил режима на Куйович, нито пък го е преместил в общежитие от открит тип.