Комисията по икономически и парични въпроси в Европарламента одобри с голямо мнозинство тази вечер Кристин Лагард за бъдещ председател на Европейската централна банка (ЕЦБ).

За французойката, която доскоро оглавяваше Международния валутен фонд(МВФ), гласуваха 37 депутати. Четирима се въздържаха, а 1 беше против.

Сега предстои кандидатурата на Лагард да бъде гласувана на сесията на ЕП в Страсбург, която започва на 16 септември.

Сутринта в продължение на два часа и половина Кристин Лагард изложи пред Комисията визията си за ролята на ЕЦБ под нейно ръководство и отговори на няколко десетки въпроси.

Трите основни стълба принципа на Банката ще бъдат ангажираност, дееспособност и приобщаване, увери кандидатката. Тя смята да ги пренесе в институцията от МВФ.

А като основни предизвикателства пред институцията бившата френска финансова министърка определи климатичните промени, технологиите и фрагментацията на многонационалния ред.

Тя бе попитана подготвена ли е ЕЦБ и еврозоната са готови за евентуална търговска война със САЩ и набиращите сила популисти в Европа, чиито действия могат да доведат до нова рецесия.

„Категорично трябва да има сътрудничество, ако всички институции в Европа и особено в еврозоната искат да дадат отговор на заплахата от национализма и популизма. И това е свързано с фискалната роля, която много страни биха могли да играят. Някои страни в еврозоната могат да използват фискалното си пространство, за да подобрят широколентовата инфраструктура, както и да задействат публични разходи, които да помогнат в битката с рецесията“, отговори Лагард.

Тя защити рекордно ниските лихви на институцията и извънредните мерки за стимулиране на икономиката, въведени след голямата рецесия и дълговата криза в еврозоната, И изрази подкрепата си за новите инструменти на ЕЦБ като купуване на облигации и отрицателни лихви, като изтъкна, че те са помогнали за създаването на 11 милиона нови работни места след 2013 г., без които кризата е щяла да бъде много по-лоша.

Със забавянето на растежа и поддържане на ниска инфлация е възможно инфлацията да бъде върната на нивото от 2 на сто,каквато ецелта на ЕЦБ. И така ще бъде гарантирана акомодативна парична политика     смята Лагард.

Според нея е необходимо е повече сътрудничество на националните банки с депутатите и с обществото. Тези институции не могат да работят във ввакуум.

На няколко пъти Лагард изтъкна важността от адресиране на климатичните промени от страна на националните банки. Ако ЕЦБ не може да инвестира своите 2,6 трилиона евро изключително в „зелени бонове“ (пазарът не е достатъчно голям), тя при всички положения ще закупува повече от тези „авоари“. И така ще бъде изпратен сигнал до пазарите да направят същото.

А на въпроса дали ще продължи да бъде кралица на ниските лихви или щестане магьосница тя отговори така:

„Аз не съм важна. Важна съм само там, където трябва да помогна за комуникациите. Искам хората в еврозоната да разберат защо се вземат решенията, каква е главната им цел, какво е отрицателното въздействие, и накрая – каква е ползата.“