Украйна да не предава на Русия бунтовническия командир Владимир Цемах, заподозрян за свалянето на малайзийския самолет в Донбас през 2014 г.

За това призоваха 40 евродепутати в писмо до украинския президент Володимир Зеленски, копие от което е изпратено до върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини.

Писмото е публикувано в сайта на холандската евродепутатка Кати Пири. То не е подписано от нито един български представител.

Цемах бе арестуван от украинските тайни служби през юни. Той е бивш командващ противовъздушната отбрана на проруските сепаратисти в самообявилата се Донецка народна република (ДНР). И е сред главните заподозрени за трагедията от 17 юли 2014 г., при която загинаха всички 298 души на борда на самолета, свален с руска ракета БУК.

Русия иска да получи Цемах като част от договорената с Украйна размяна на затворници.

Владимир Цемах трябва да бъде на разположение на съвместния разследващ екип, който да го разпита, изтъкват евродепутатите в писмото. Те припомнят, че според резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН от лицата, пряко или непряко отговорни за свалянето на малайзийския самолет, трябва да бъде потърсена отговорност и те трябва да бъдат изправени пред съда.

Международният екип се ръководи от Холандия. Причината е, че повечето от загиналите са холандски граждани. Самолетът летеше от Амстердам за малайзийската столица Куала Лумпур.