Председателката на парламента Цвета Караянчева отново парира критиките, че премиерът Бойко Борисов отказва да идва на парламентарния контрол и да отговаря на въпросите на опозицията. В интервю пред Нова телевизия, посветено основно върху речта на президента Румен Радев пред депутатите и кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, Караянчева обяви, че не вижда смисъл в парламента да идва премиерът, когато го викат по въпроси към конкретни министри. И препоръча ако някой депутат иска да се види с него - да го посети на работното му място. 

„Не се случваше, защото въпросите са конкретни и те се отнасят към работата на ресорните министри. Няма как министър-председателят да има нужда да отговаря за свинската чума. В конкретика това е на министъра на земеделието. Или пък за замърсяването на въздуха, това е тема на министъра на околната среда и водите. Когато темите касаят общата политика, министър-председателят винаги е идвал, за да отговори и аз никога не съм спирала въпросите.

В потвърждение на това, че наистина темите, които се задават като парламентарни въпроси не са конретни към министър-председателя, е това, че когато аз върна въпрос, той на практика не бива обжалван. Сега в последните месеци започнаха да обжалват колегите от БСП. 

По повод речта на президента Румен Радев, председателката на парламента коментира, че очаквала от него позитивен тон. 

„Пропусна да каже, че България е блато.“

„На места имах чувството, че говори г-жа Нинова“, заяви Караянчева.

И обвини Румен Радев, че отправя заплахи без конкретика, призовава за борба с корупцията, но без да дава конкретни решения.

В друго телевизонно студио – това на бТВ, председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова повтори критиките към държавния глава, че поставя разделителна линия с настоящото коалиционно управление, отправя заплахи, а оценката на международните институции е друга.

„В никакъв случай прочитът, който правим ние, не е на президента“, каза Дариткова.

И призова Радев да идва по-често в Народното събрание.