От партията, основана от Меглена Кунева - "Движение България на гражданите" (ДБГ), обявиха днес подкрепа за номинацията на Мая Манолова за кмет на София. Решението е на столичната организация на ДБГ.

В миналия парламент партията бе част от десния Реформаторски блок. А в мандата на правителството "Орешарски", белязано със стотици дни на протести срещу обявяването на депутата и бизнесмен Делян Пеевски за шеф на ДАНС, от ДБГ също бяха на улицата. По това време Манолова бе заместник-председател на парламента и депутат от БСП.

Донякъде обаче тази подкрепа не е съвсем изненадваща, защото много преди Манолова да обяви, че се впуска в надпреварата, по информация на Клуб Z тя е провела редица неформални срещи с малки партии от дясното пространство, сред които и ДБГ. Бисер Манолов, който е член на Изпълнителния съвет на ДБГ, пък е в Инициативния комитет по издигането на Манолова.

Макар да се очаква подкрепа за номинацията й и от БСП, бившият вече омбудсман влиза в надпреварата като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет от граждани и популярни лица от киното, театъра, спорта и музикалната сцена.

"При своето обявяване г-жа Манолова като демократичен кандидат обяви, че ще се бори за разбиване на корупционния модел на управление в общината. С успешната си работа по каузи като машинното и електронното гласуване, фалита на физически лица и др. тя е доказала, че единствена от заявените досега кандидати има сили да се противопостави на статуквото, което неефективно управлява София вече 14 години", пишат в мотивите си за обявената подкрепа от столичната организация на ДБГ.

Посочва се още, че Изпълнителният съвет на партията "в най-кратък срок ще предложи на Мая Манолова и другите десноцентристки партии, които застанат зад нейната кандидатура, платформа за гражданско управление". Тя трябвало "да гарантира, че бъдещото управление на Столичната община ще следва десни политики за постигане на екологична, подредена и удобна среда за живот на софиянци, борба със злоупотребите в обществените поръчки, облекчаване на микро-, малки и средни предприятия в работата им с общината, недопускане на увеличаване на местните данъци и други".

Не е много ясно как това кореспондира с намерението и на левицата да застане зад кандидатурата на Манолова.

ДБГ ще проведе разговори за съставяне на широка десноцентристка листа за общински съветници, посочват още оттам.

Това не е първата "странна" метаморфоза на партии от бившия Реформаторски блок на този вот. БЗНС взе решение да се коалира с ДОСТ на Лютви Местан, а СДС пак се закачи за ГЕРБ.