Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител "Фолксваген" ще изгради завод в страната след "изключително положителна" среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Тайип Ердоган тази седмица, съобщи Ройтерс днес, позовавайки се на три турски източника.

Автомобилният гигант, който от месеци избира къде да построи новия си производствен център - в България или в южната ни съседка, не е обявил окончателното си решение, но в последно време бил по-скоро положително настроен именно към Турция.

Според турски източник на изданието Ердоган и високопоставеният служител на VW са преодолели повечето спорни моменти по време на срещата през тази седмица. Източник от самата компания пък заявил пред Ройтерс, че срещата на президента на Турция е била с изпълнителния директор на VW Хърбърт Диаз.

"Преди време имаше някои малки проблеми, като например данъчните тежести върху автомобилите, които компанията ще произвежда. На срещата обаче съгласието беше почти достигнато", казва турският източник. "Ако не се появи проблем в последната мунита, инвестицията ще отиде в Турция."

Високите турски данъци върху по-големите и мощни автомобили ограничават повечето купувачи на нови коли в страната и местните търговци почти не предлагат големи двигатели. 96% от пазара на нови коли в страната се владее от машини с двигатели по-малки от 1,6 литра, което е проблем за по-мощните и съответно по-скъпи модели на германския производител.

Турският източник на Ройтерс обаче е бил категоричен, че страната се опитва да намери формула за справяне с този проблем на "Фолксваген", без да поставя в неизгодно положение другите производители. 

Основните играчи на турския пазар към момента са марките "Фиат", "Рено", "Форд", "Хюндай" и "Тойота", които са произвели над 1,3 милиона моторни средства в Турция през миналата година.

Припомняме, че вчера и чешкият премиер Андрей Бабиш по време на посещение в Анкара, заяви, че VW ще направи огромна инвестиция в Турция.

Изложената информация се потвърждава и от втори високопоставен източник от компанията, който е казал, че остава само да се изяснят съвсем малки подробности от данъчен характер, преди сделката да бъде обявена. Очаква се тя да бъде постигната през следващите няколко седмици, а централата да бъде построена в западната провинция Манаса.

"Вече можем спокойно да кажем, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Решението ще бъде обявено съвсем скоро, след като бъдат направени окончателните договорки", е потвърдил източникът пред Ройтерс.