"Фолксваген" планира голяма инвестиция в Турция, заяви чешкият министър-председател Андрей Бабиш, визирайки бъдещия завод на автомобилната компания, за който и България се бори.

Той направи това изявление на вчерашната пресконференция след срещата си с турския президент Ердоган в Истанбул, съобщава "Дойче веле".

"Чешката република е важен производител на авточасти. В това отношение ние имаме лидерска позиция и със сигурност бихме искали да си сътрудничим", каза Бабиш.

Но така и не стана ясно откъде черпи такава увереност, че немският концерн е избрал Турция за новите си производствени мощности.

"Фолксваген" е почти готов"

Тези дни агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на вътрешни източници във "Фолксваген", че Турция има добри шансове да получи новия завод на германския автомобилен гигант.

Автомобилният концерн от Волфсбург вече е почти готов да инвестира 1 милиард евро в тази страна, заявиха цитираните вътрешни източници. Те поясниха, че в момента с властите се водят разговори около един специален данък за автомобилите, който е валиден в Турция.

"Фолксваген" вече от месеци търси площадка за новия си завод, а България дълго време беше смятана за една от дестинациите с най-големи шансове за успех.

Решението да се строи в Турция е политически оспорвано. ЕС обвинява турския президент Реджеп Ердоган, че орязва свободата на словото и правото на демонстрации. "Фолксваген" знае за тези недостатъци, но възразява с аргумента, че Турция вече от години е кандидат за членство в ЕС.

България не се отказва

В средата на юли Ройтерс съобщи, че на заседание на надзорния съвет на компанията е било взето неформално решение да бъде избрана Турция. Неофициално, че решението клони в тази посока, бе потвърдено и от българското правителство с уговорката, че официално решение не е обявено. В Министерството на икономиката няма съобщение за избора на компанията, коментираха тогава оттам пред Клуб Z.

За България процесът по привличане на инвестиция от "Фолксваген" не е приключил, докато няма подписан договор, заявяват българските власти. И лично премиерът Бойко Борисов пое задачата да лобира за страната ни. В това число при вчерашните си срещи в Берлин. Борисов разговаря в германската столица с председателя на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добринд, като от изявленията им след срещата стана ясно, че бъдещият завод в Източна Европа е бил сред основните обсъдени теми.

В отговор на журналистически въпрос Добринд отбеляза, че разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител все още се дискутира. Но даде да се разбере, че България има "политическо рамо" от ХСС.

"Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна, наясно сме, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст", уточни председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.