Изненадващият отказ на България да се присъедини към Шенгенското пространство, към което се стреми от години, но е възпирана от несъгласието на няколко европейски държави, бе обяснено днес с "националната сигурност". 

Както е известно, преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви от Берлин, където бе на срещи с представители на ХСС, сред които и председателят на Групата на ХСС Александер Добринд:

"Дори да съм в опозиция, няма да приветствам влизане в Шенген по сухопътната граница. В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Всеки ден връщаме на Гърция над 150 имигранти. Ако Александър каже днес влизате в Шенген, ще напълнят България."

Същата теза разви тази сутрин пред бТВ и евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. По думите му "реагираме съобразно националната сигурност". И Радев, като Борисов, разви тезата за мигрантския поток по границите ни. И даде пример, че и държави в Шенген затварят границите си, за да контролират мигрантите. Конкретен пример бе даден с Гърция.

„Над 70 000 мигранти има по островите, пренаселиха се мигрантските лагери там. Гърция започна да извозва от островите северно от Солун голям брой мигранти и много повече зачестиха опитите да се преминава българо-гръцката граница”, обясни евродепутатът.

Няма никаква яснота за разпределението на ресори в новата Европейска комисия, коментира още евродепутатът, след като през последните дни се появиха публикации в европейски издания с проектосписък на отговорностите в бъдещата ЕК. За сегашния ни комисар Мария Габриел във въпросния списък бе отреден ресорът "Култура и образование". От ЕК обаче отрекоха автентичността на документа.

А самият Радев допълни, че няма как да има решения за ресорите, защото "преди по-малко от 24 часа станаха ясни всички кандидат-комисари". (Името на последния номиниран - италианеца Паоло Джентилони, бе обявено на 5 септември, четвъртък - б.р.)

Образованието и културата, ако така бъде структуриран този ресор, ще има през следващия програмен период над 45 млрд. евро бюджет, уточни още Емил Радев.

По план бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен ще обяви утре, 10 септември, структурата на екипа, който ще предложи на Европейския парламент и гражданите.