Мария Габриел ще бъде комисар по иновациите и младежта в следващата Еврокомисия.

Това стана ясно, след като съставът на ЕК бе обявен току-що в Брюксел от новоизбраната й председателка Урсула фон дер Лайен.

 

В настоящата Еврокомисия българката отговаря за ресора "Дигитална икономика и общество". Тя изкара само половин мандат, тъй като зае мястото на оттеглилата се Кристалина Георгиева.

„Досега Мария Габриел работи всеотдайно в ресора на цифровите въпроси. А сега ще създава нови перспективи пред новото поколение“, каза Урсула фон дер Лайен за сънародничката ни.

9 зам.-председатели

Новата Еврокомисия ще има 9 заместник-председатели, обяви Урсула фон дер Лайен. Трима от тях ще бъдат „първи сред равни“ и длъжността им ще се нарича „изпълнителен зам.-председател“.

Деветимата зам.-шефове ще ръководят работата на ЕК по най-важните хоризонтални въпроси, изтъкна Урсула фон дер Лайен. Такива са Европейският зелен пакт, подготвеността на Европа за цифровата ера, икономиката в интерес на хората, съхраняването на европейския начин на живот, по-силна Европа на световната сцена и новият тласък за европейската демокрация.

Франс Тимерманс (Холандия), който в настоящата Комисия е първи зам.-председател, в следващата ще бъде изпълнителен зам.-шеф, който ще отговаря за Европейския зелен пакт, насочен срещу климатичните промени.

Маргрете Вестагер (Дания) също става изпълнителен зам.-председател. Тя ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията (пост, който заема и сега) с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“.

Валдис Домбровскис (Латвия) е третият изпълнителен зам.-председател, ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.

Жозеп Борел (Испания), който ще бъде върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, ще се грижи и за по-силна Европа в света.

Марош Шефчович (Словакия) ще бъде еврокомисар за междуинституционалните отношения и перспективи.

Вера Йоурова (Чехия) поема ресора „Ценности и прозрачност“.

Маргаритис Схинас (Гърция) който досега бе говорител на ЕК, ще отговаря за ресора „Съхраняване на европейския ни начин на живот“.

Дубравка Шуица (Хърватия) ще бъде комисар по демокрацията и демографията.

Останалите комисари

Йоханес Хан (Австрия) поема бюджета и администрацията и ще се отчита пряко пред председателката на ЕК.

Дидие Рейндерс (Белгия) става комисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ (БЪЛГАРИЯ) ще отговаря за иновациите и младежта.

Стела Кириaкидис (Кипър) ще ръководи здравеопазването.

Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката.

Юта Урпилайнен (Финландия) става еврокомисар с ресор „Международни партньорства“.

Силви Гулар (Франция) поема вътрешния пазар и ще насърчава цифровия пазар в ЕС. Същевременно тя ще отговаря за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“.

Ласло Трочани (Унгария) ще ръководи ресора „Съседство и разширяване“.

Фил Хоган (Ирландия) е бъдещият еврокомисар по търговията.

Паоло Джентилони (Италия) ще надзирава икономиката в ЕС.

Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще отговаря за околната среда и океаните.

Никола Шмит (Люксембург) ще поеме ресора „Работни места“.

Хелена Дали (Малта) ще отговаря за равнопоставеността.

Януш Войчеховски (Полша) ще бъде еврокомисар по земеделието.

Елиза Ферейра (Португалия) ще ръководи ресора „Сближаване и реформи“.

Рована Плумб (Румъния) поема транспорта.

Янез Ленарчич (Словения) ще отговаря за ресор „Управление при кризи“.

Илва Юхансон (Швеция) ще ръководи вътрешните работи.

Приоритетите на ЕК

„Необходимо е да се обърне внимание на климатичните промени, технологиите и демографските характеристики, които преобразяват нашите общества и начина ни на живот“, заяви Урсула фон дер Лайен при представянето на екипа си.

Тя изтъкна, че съществуващите световни сили поемат по нов самостоятелен път.

„Появяват се и се консолидират нови световни сили. Това оставя у много общности в Европа усещане за несигурност и безпокойство. ЕС трябва да играе водеща роля в прехода към здрава планета и към нов цифров свят. Той обаче ще може да го направи само чрез обединяване на хората и модернизиране на нашата уникална социална пазарна икономика в съответствие с днешните нови амбиции“, допълни председателката на ЕК.

Тя изтъкна, че в екипа й има и млади, и опитни хора, двата пола са еднакво силно представени. А при избора на зам.-председателите е бил зачетен географският принцип – така че те да са „и от Запад, и от Изток, и от Север, и от Юг“.

„Този екип ще очертае европейския път. Ще предприемем решителни действия за борба с климатичните промени, ще изградим партньорство със САЩ, ще дефинираме отношенията си с един по-самоуверен Китай и ще бъдем надежден съсед например на Африка. Този екип трябва да отстоява нашите ценности и стандарти от световна класа“, каза Фон дер Лайен.

И обясни изискванията си:

„Искам Комисия, която да се ръководи с решимост, да е напълно съсредоточена върху разглежданите въпроси и да дава съответните отговори. Искам Комисията да бъде балансирана, динамична и модерна. Сега този екип ще трябва да спечели доверието на парламента. Ръководената от мен Комисия ще бъде геополитическа Комисия, работеща за устойчиви политики. Искам също така ЕС да бъде пазител на многостранното сътрудничество. Защото знаем, че сме по-силни, като заедно правим това, което не можем да направим сами.“

Какво предстои

Предстои номинираните за еврокомисари да бъдат изслушани пред ресорните комисии в Европарламента.

А на 23 октомври се очаква евродепутатите да одобрят новата Комисия.