Американската медицинска асоциация (AMA) отправи призив към американците да спрат да използват електронни цигари, докато учените не проумеят по-добре причината за 450 белодробни заболявания и най-малко пет смъртни случая, свързани с употребата на продуктите, предаде Ройтерс.

От AMA - една от най-влиятелните лекарски организации, призовават също докторите да информират пациентите за опасностите - токсини и канцерогени, които крият електронните цигари, и да докладват незабавно за всички предполагаеми случаи на белодробни заболявания, свързани с използването на устройствата.

Американската медицинска асоциация излиза с препоръката, след като преди броени дни от федералните центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) също отправиха призив към хората да обмислят отказ от електронните цигари, докато тече разследването на случаите на сериозни белодробни заболявания, свързани с употребата им.

Редица от случаите касаят и използването на електронни устройства за вдишване на тетрахидроканабинол (THC) - психоактивната съставка на канабиса.

От CDC съобщават, че някои лаборатории са идентифицирали витамин Е ацетат в проби от продуктите и го изследват като възможна причина за заболяванията.

Здравните експерти не са открили признаци за инфекциозни болести, поради което смятат, че белодробните заболявания са свързани с излагане на действието на химикали.

Електронните цигари като цяло са считани за по-безопасни от истинските, но дългосрочният ефект от тях остава неизяснен, отбелязват от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от БТА.