След като преди няколко дни спецсъдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Димитър Желязков - Очите заради "съществени процесуални нарушения", днес от държавното обвинение се похвалиха, че са приключили разследването срещу общинския съветник в Бургас Бенчо Бенчев, сочен за помагач на Очите и то влиза в съда.

"Всички доказателства и материали относими към делото са събрани и предявени на обвиняемия и неговите защитници", хвалят се от държавното обвинение.

Зам.-председателят на местния парламент в Бургас Бенчев е привлечен като обвиняем за укривателство - затова, че в периода от 2 август до 4 август миналата година, в Гърция и в Турция, е спомогнал на предполагаемия престъпник Димитър Желязков, да избегне и да бъде осуетено наказателно преследване.

Както е известно, автомобилът, с който Очите е пътувал от Солун до Истанбул, където по-късно бе и заловен му е бил предоставен от Бенчев. И не само - общинарят му е предоставил и стая в хотел, регистрирана на негово име (именно в нея го задържаха терсикте служби, след искане от наша страна, б.р.).

Така обаче делото срещу Бенчев си върви паралелно и не е известно какво е противоправното му деяние, ако излезе, че Очите не е престъпник (както изглеждат към момента нещата от правна гледна точка, б.р.).

Той е обвинен и за това, че в спалнята в дома си "държал 57 броя фабрични патрона, представляващи боеприпаси по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, без да има надлежно разрешително за това". Това обаче би било далеч по-леко наказуемо престъпление.

Съветникът, прочул се със своя Ролс-Ройс и фразата "Бенчо може без БСП, ама БСП не може без Бенчо", притежавал и ловна карабина и 100 броя боеприпаси за същото оръжие, както и три пистолета с 90 броя боеприпаси за тях, като не взел необходимите мерки за сигурност и мерките, предвидени в надлежните законови правилници, наредби или инструкции.

Предстои Районна прокуратура Бургас да изготви обвинителен акт и да внесе делото в съд в законоустановения срок.

Очите и още 12 души, сред които и дъщеря му Станислава, са подсъдими за участие в организирана престъпна група. След като съдът прекрати и върна делото заради калпавия обвинителен акт, държавното обвинение трябва да внесе нов.