Като първа точка от дневния си ред днес пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно реши изслушването на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев да се случи на 24 октомври от 10:00 часа.

Без изненади, то ще е в сградата на кадровия орган на ул. "Екзарх Йосиф" № 12.

Ако днес имаше някаква макар и "микроизненада", то е, че сегашният главен прокурор Сотир Цацаров предложи изслушването да се състои в 10, а не в традиционния час, в който започват заседанията на ВСС - 9:30.

Настоящият зам. главен прокурор е единствен кандидат в конкурса, след като бе номиниран единодушно от всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС.

До идния вторник (17 септември) трябва да бъдат готови и представени и докладите на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия, както и на Етичната комисия за професионалните и нравствените качества на кандидата, заедно с публикуването им на сайта на ВСС.

С оглед на напълно единодушната подкрепа на Гешев и периодично публикуваните на сайта на ВСС всевъзможни актове в подкрепа от поделения на полицията, следствия, прокуратури и др., едва ли се очакват изненади от двете комисии.

Обсъждането от страна на Прокурорската колегия на докладите на комисиите ще е на 9 октомври, а 16 октомври е срокът, до който неправителствени и съсловни организации, представители на висши учебни заведения, научни организации и магистрати да имат време за въпроси и становища към номинирания.