Прокуратурата в Прага прекрати днес криминалното разследване срещу премиера Андрей Бабиш за измама със субсидии от еврофондове, предаде Ройтерс.
Решението на прокурорите е взето след пручване на предоставените доказателства от полицията. То може да бъде отменено от главния прокурор на Чехия, допълва Асошиейтед прес.
Казусът е за ферма, получила преди десет години субсидия от 2 милиона евро, след като нейната собственост е била прехвърлена от притежавания от Бабиш конгломерат "Агроферт" с 250 фирми на роднини на премиера. Субсидията е била предназначена за малки предприятия, на които условия "Агроферт" не е отговарял. Впоследствие "Агроферт" отново придобива въпросната ферма.

Милиардерът Бабиш отказва да е извършил нещо нередно. Разследването бе основната причина голяма част от политически партии в Чехия да не желаят сътрудничество с неговата партия АНО. Понастоящем Бабиш ръководи правителство на малцинството заедно със социалдемократите, което трябва да разчита на гласовете на комунистите за мнозинство в парламента.
"Агроферт" обхваща компании в различни сфери - от химическата и хранителната промишленост до земеделие и медии.