"По повод спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на  Българското национално радио на 13.09.2019 г., петък, в часовата зона между 06:00 и 11:00, оповестено в 21.16 ч. на 12.09.2019 г. с обяснение за предварително планирана техническа профилактика и след получаване на писмо-справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно извършване на проверка за причините за това спиране."

Така от прокуратурата се намесиха в казуса със спрялата програма "Хоризонт" на БНР след  вчерашното отстраняване на Силвия Великова от ефир и съответно факта, че няма кой да води "Преди всички".

Клуб Z напомня, че по закон БНР и БНТ са длъжни да предоставят незабавно и безвъзмездно ефир на всички държавни институции в случаи на бедствия и аварии, война и т.н.

Ето как продължава съобщението на прокуратурата:

"БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи.

Проверката  е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и се извършва под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев.

На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден органите на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от генералния директор на БНР.

Определен е тридневен срок на проверката."

По-рано днес от Асоциацията на европейските журналисти - България, призоваха именно за проверка. Оттам писаха:

"...По този повод АЕЖ отправя въпроси:

  • Имало ли е досега случай на техническа профилактика на всички предаватели на дадена програма, и по-специално на "Хоризонт"? Призоваваме ръководството на БНР да каже кога през последните години или дори в историята на радиото са изключвани едновременно всички предаватели. Необходимо е да се посочат и часовите интервали, ако е имало подобни случаи.
  • Кога е взето решението? Настояваме за документ с видима дата, на която е взето решението за профилактика.
  • Има ли документи за съгласуване с институциите? Съществува ли кореспонденция с Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии или друг орган по отношение на планираната профилактика?

Съгласно член чл. 44, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията “държавата взема необходимите мерки за гарантиране разпространението на програмите на БНР и БНТ на цялата територия на страната при осъществяване на политиката в областта на електронните съобщения”.

Очевидно е, че за периода от 6 до 11 часа на 13 септември държавата не е изпълнила тези свои задължения..."