ЦСКА-София обяви, че преговорите за създаване на дружество, което да стопанисва стадион "Българска армия" и базата в Панчарево заедно с държавата са финализирани. В него ще влезе и "Сердика спортни имоти".

Наскоро клубът обяви намеренията си за такъв "джойнт венчър" и Министерството на спорта чрез Красен Кралев подкрепи идеята. Държавата ще участва с апорт, а ЦСКА-София ще подсигури средствата за новия стадион в Борисовата градина и по базата.

Ето какво гласи съобщението на сайта на "червените":

"Армейци,

Уведомяваме ви, че към настоящия момент се финализират преговорите между ЦСКА, Министерството на младежта и спорта и "Сердика спортни имоти" ЕАД за създаване на съвместно дружество "джойнт венчър".

В неговия капитал държавата ще участва с апортна непарична вноска, представляваща правото на собственост върху стадион "Българска армия" и тренировъчна база "Панчарево", а ЦСКА от своя страна равнопоставено ще внесе и осигури финансовите средства и инвестиции, необходими за цялостното завършване на съоръжението в модерен и функционален вид, отговарящ на най-високите критерии на УЕФА.

Своевременно ще ви информираме за развитието на нещата и предприетите от двете страни стъпки."

Съобщението бе тиражирано малко, след като главният архитект на София Здравко Здравков издаде желаната от ЦСКА-София виза за инвестиционно проектиране на основен ремонт на стадион "Българска армия".

Сега клубът на Гриша Ганчев може да представи проект за реконструиране на арената в Борисовата градина. Напрактика става въпрос за бутане на съоръжението в сегашния му вид и изграждане на ново.

В документа се казва, че издадената виза не допуска намалени разстояния към съседни имоти или сгради, включително през улица.

Визата трябва да се съгласува с проектанта на парк "Борисова градина", да се публикува на сайта на Столична община и вече я влязла в сила.

Това е поредна крачка към намерението на Гриша Ганчев да изгради нов стадион на мястото на настоящия. В предишните месеци се изговори много по темета, имаше дискусии и подписка от фенове на ЦСКА-София. В последните седмици Ганчев и клубът получиха подкрепа от всички страни - държавата чрез министъра на спорта Красен Кралев, кметицата Йорданка Фандъкова, главният архитект на столицата Здравко Здравков...

Условието е ремонтът (и новото съоръжение) да не излизат от пределите на сегашния имот, върху който е Армията.

Днес по темата говори и Кралев - на парламентарния контрол. Той потвърди за издадената виза и обясни какво следва в процеса оттук нататък.

В ден с много официални изявления ЦСКА-София направи и още едно - за важна стъпка, свързана с придобиване на активите на фалиралото дружество. Най-важна в тях е емблемата.

"Армейци,

Днес дружество "Ред Енимълс" ЕООД заплати изцяло и в определения от закона срок всички такси за издаването на съдебен акт, с който следва да му бъдат прехвърлени в собственост всички активи на фалиралото дружество "ПФК ЦСКА АД" - "в несъстоятелност".

С оглед на коректното изпълнение на всички задължения от страна на купувача на емблемата на ЦСКА, очакваме дружеството да придобие абсолютно всички активи, предложени му и закупени честно и почтено в тръжната процедура, включително и спорния недвижим имот в района на град Бяла."