ДПС внесе законопроект, с който да се заличат промените на Валери Симеонов в т.нар. "закон за шума". От движението са категорични, че законово наложената "тишина" в курортите е довела до отлив на български и чуждестранни туристи по Черноморието този сезон. Това е и първият туристически сезон, в който и по-строгите ограниченияи забрани за шум действат.

„Това, което видях лично, а и през цялото лято получавах сигнали от редица дребни и средни бизнесмени, които имат по един ресторант или по едно капанче – на практика този закон вместо да осигури спокойствие на едни, създаде тормоз за цял сектор. Туристи имаше по Черноморието, но заведенията бяха празни”, обясни пред Нова тв Хамид Хамид от ДПС.

Той се позова на данни от Асоциацията на ресторантьорите, пратени в Министерството на туризма, които показват над 40% спад в посещаемостта на заведения.

„За съжаление, това е в резултат само и единствено на тези безумни текстове, които бяха приети и час по-скоро трябва да отменим”, посочи той.

По думите на Хамид първоначалната идея за въведените промени е била на собствениците на няколко големи хотела. „За да приберат и затворят туристите в големите си ресторанти на 2-ра, 3-та и 5-та линия. Аз не мисля, че е добра стратегия държавата да изземе цялата тази дейност от ръцете на общините и общинските съвети”, добави депутатът.

„Всеки, който е загрижен за дребния и средния бизнес, би трябвало да подкрепи законопроекта. Не сме разговаряли с никой, но очакваме разбиране”, каза още депутатът от ДПС, мотивирайки желанието за ревизия на действащите текстове.       

Текстовете от действащия закон, прокаран от Симеонов, но приет с гласовете на парламентарното мнозинство от ГЕРБ както и някои депутати от БСП, въведоха следния регламент: 

- Забранява се работа и зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия, разположени в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, за времето между 23,00 и 8,00 ч.

- Забранява се озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14,00 и 16,00 ч. и между 23,00 и 8,00 ч. (излючение има за летища, авто и жп гари и пристанища)

- Забранява се озвучаването на открити площи от пътни транспортни средства, с изключение на моторни превозни средства със специален режим на движение.

- Забранява се озвучаването на открити площи да се извършва с озвучителни средства без монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска ниво на шум в открити площи над граничните стойности, определени с наредбата.

Още при приемането на текстовете от ДПС бяха критични. И то именно с аргумента, че на практика с всеобщите забрани за шум се контролира бизнесът.