Пагубният ефект на пластмасата в океаните е добре описан, но ново изследване показва, че тези боклуци намаляват и плодородието на почвата, съобщи в. "Индипендънт".

Учени от университета "Англия Ръскин" установиха, че микропластмасата спира растежа на червеите, а това има сериозен ефект върху цялата екосистема и пречи на растежа на селскостопанските култури, които използваме за храна.

Излагането на пластмаса, каквато се използва за производството на бутилки и торбички за пазар, намалява теглото на дъждовните червеи с 3,1 процента за 30 дена. Ако за същия период те са в чиста пръст, теглото им се увеличава с 5,1 процента.

Това е обезпокоително, защото дъждовните червеи са "инженерите на екосистемата" - те поглъщат мъртва органична материя и допринасят за наситеността с хранителни елементи. Ако растежът им се забавя, биоразнообразието може сериозно да се наруши.

Учените са изследвали ефекта от полимлечната киселина - биоразградим полимер, от полиетилена с висока плътност и от текстилния акрил и найлон върху почвата. Те са установили, че полиетиленът, използван в пластмасовите бутилки и пазарните торбички, намалява рН на почвата. Полимлечната киселина намалява растежа на тревата и поникването на семената й. 

БТА