Новият генерален директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов се скри зад подчинените си по всички казуси около радиото от изминалата седмица. Костов не можа да обясни пред Съвета за електронни медии (СЕМ) как така програма "Хоризонт" спря излъчване за пет часа миналия петък. По това време трябваше да води освободената от ресор "Правосъдие" и от ефир журналистка Силвия Великова, която беше възстановена на позициите си след намеса на премиера Бойко Борисов. Костов обяви, че Великова не била "снемана" от ресора си, както и че ръководството на радиото искало да я прати на работа в Стара Загора, защото там имало недостиг на качествени кадри.

Костов отрече да има натиск над подопечните му медии, въпреки че по казуса с "Великова" стана ясно, че й било казано, че такъв има - заради критичното й отношени към работата на прокуратурата и кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. По повод спонтанния протест на колеги журналисти пред сградата на радиото миналия петък с искания за непогазване на свободата на словото, генералният директор се опита да му придаде политически привкус - поради факта, че на него дойдоха непоканени и представители на "Демократична България".

От този политически привкус той изключи премиера и лидер на ГЕРБ, който направи иказване в посока на това, че може да поиска оставката на ръководството на радиото. В сюжетната линия бе намесен и един, разбира се, контрапротест на този на журналистите. Ръководството успяло да го възпре. Но така и не стана ясно кой го е организирал и има ли нещо общо със специализираната в такива "контри" ПИК (справка - протестите в защита на Гешев).

Членовете на СЕМ поканиха Костов на изслушване днес, като видимо всички останаха разочаровани - в това число и онези, които гласуваха преди малко повече от два месеца за назначаването му за генерален директор на радиото. В резюме - те не чуха задоволително обяснение какво се е случило от изложението на самия Костов. Както и при отговорите на последвалите въпроси.

Членът на СЕМ Ивелина Димитрова го заля с въпроси като: планирана или форсмажорна е тази профилактика, обявена на сайта на радиото късно вечерта в четвъртък (12-и септември); защо първо се е говорило за профиилактика, после за проблем с оптичните кабели; защо ресорът на Великова бе отнет; има ли той доверие в обективността на собствените си служители при все изслушването си в СЕМ по време на конкурса, когато отбеляза, че БНР се ползва с най-високо доверие именно заради плурализма и мн. др.

И получи в отговор:

"БНР, а не определен журналист в него, или определени журналисти. Говорим за БНР, нали така, не говорим за един журналист. Ако на изслушването бях казал, че Иван Петров има най-голям кредит на доверие, тогава да персонализираме."

Очевидно коментарът за "определения журналист" трябваше да се отнася до Силвия Великова.

"Дали има цензура - няма цензура. Дали е сменен ресорът - не е сменен ресорът. Има си директор (на програма "Хоризонт"). Когато г-н Николай Кръстев дойде, реши, че може да направи така, че програмата да звучи по-добре. Веднага се появиха твърдения за цензура и уволнения, което не отговаря на истината. В БНР има не по двама, а по трима, които отговарят за един ресор. С изключения на един. Това е стара практика. Благодарение на това, че ръководството запази някакво спокойствие, бе съхранено достойнството на БНР. Г-жа Силвия Великова днес е на събитие, после ще е в ефир", допълни Костов.

От което трябваше да се разбере, че подалият оставка след няколко часа начело на програма "Хоризонт" Кръстев - заради разразилия се скандал - е бил в дъното на освобождаването на Великова. Това Костов ще повтаря още няколко пъти по време на изслушването си днес. Като например:

"Никой не е казвал, че ресорът й е отнет. Как е излязло към вас от хора от радиото, не знам. В пълното право на директора на "Хоризонт" е да го направи, за да звучи програмата добре. Защо е подал оставка ако е било правилно? - Или се е разколебал, или под определен натиск. Защото Николай Кръстев беше подложен на неимоверен натиск."

След което Костов обяви, че "тази среща не би трябвало да влиза в релсите на обясненията от интервютата, дадени от Силвия Великова".

- Така е възприета поредицата от събития - контрира Димитрова.

- А, така е възприета... - не довърши Костов.

Тя го попита каква е неговата лична отговорност. И получи отговор:

"В една такава ситуация и напрежение, естествено е всички да носят отговорност. Аз мисля, че с продължаващите волеизлеяния се нагнетява още повече напрежение. Когато вършвеше т.нар. протест срещу свободата на словото, имаше опит за контрапротест, който ние се опитахме да спрем. И аз мисля, че това е голямата победа на ръководството."

Думата взе Розита Еленова. Както се изрази - за да върне генералния директор на радиото в реалността:

"Г-н Костов, много бих искала да ви върна в реалността и да ви кажа, че проблем в БНР има. Страхувам се, че неглижирате този наш разговор с поведението ви до момента. С това, че се налага да задаваме въпроси, че няма достатъчно информация. Нарушихте комуникацията с прекия си регулатор - СЕМ, с КРС, със служителите на поверената ви обществена медия. Аз съм гласувала за вас, както и за предходния директор. И съм искала оставката му точно заради влошената работна среда. Гласувахме за вас с аргумента, че имате опора в служителите си. Така че, моля ви, не неглижирайте ситуацията. Ние сме тук, за да разберем какво се е случило, а не да се информираме от публикации. Така че аз не ви задавам въпроси, аз искам да знам какво се е случило. Казвате - създаде се огромно напрежение. Искам да знам от къде идва то. Какво се случва и с "Хоризонт" - на прага и на избори. А технически - давате разнопосочни сигнали? Как продължавате да управлявате в тази кризисна ситуация? Бих искала колегите да ме подкрепите да започнем мониторинг за изпълнение на плурализма в БНР."

"Има напрежение, но не мога да кажа, че е подхранвано от ръководството. Нямаше човек в държавата, който да не се беше упражнявал върху БНР", отвърна Костов. По въпроса с това кой поема програмата - обяви, че това ще е досегашният програмен директор Мартин Минков. 

След което по техническите въпроси с "профилактиката" прехвърли отговорността върху техническия директор Пламен Костов. Водели разговор и решил да подкрепи предложението му.

"И аз не виждам голямата драма. Това решение не е било взето на 12-и,13-и. Наша грешка, че не сме уведомили КРС по-рано", не видя драма Костов.

А по въпроса за плурализма пак заговори за Великова, която ръководството сега обвинява, че по време на отпуск е била в ефир, говорейки за Гешев.

"Когато трябва да говорим за плурализма, аз не го разбирам така - когато някой в радиото е в отпуск да ходи да отразява събития, да се включва по радиото и да формира обществено мнение. Затова говоря, че имаме един репортер с един ресор. В момента, в който г-н Николай Кръстев реши да поправи това, беше коментиран като цензор."

Взимате й ресора и я пращате в Стара Загора - контрираха от СЕМ. Което директорът на радиото обясни така: "Самият факт, че е толкова добър журналист, имаше молба да обиколи всички регионални центрове. Такава молба беше изпратена от директора в Стара Загора". В града на липите имали недостиг на кадри, стана ясно. И този процес щял да продължи, даде заявка Костов.

Атакува и Бетина Жотева:

- Казвали ли сте, че е старши редактор и няма длъжностна характеристика за репортер. Защо го казахте? (Костов заяви това пред Клуб Z в деня, в който стана ясно, че Великова е отстранена и го потърсихме за коментар).

- Мисля, че беше поредно интервю... Попитаха ме и аз обясних, че позиция водещ няма в длъжностните характеристики на БНР.

- Не разбирам каква е причината да направите такова изявление, ако не е била свалена от ефир.

- Въпросът беше свалена ли е и аз обясних, че няма позиция водещ.

Жотева продължи:

- До СЕМ сте описали, че има проблеми в оптичната връзка между БНР и предавателите. Ама има два кабела - ако мине багер... Но има и линейна връзка. Т.е. има три начина да се излъчва БНР до гражданите.

- Все още чакам Пламен Костов за радиорелейките (...).

- Как така се случи, че имаше програма "Христо Ботев", а не и "Хоризонт" (...)?

- Проблемът е някъде в оптиката и не мога да кажа къде.

- Е как "Христо Ботев" работи, а "Хоризонт" не?!

- И аз не съм инженер.

В този момент присъстващият в залата журналист (и бивш кандидат за генерален директор на БНТ) Сашо Диков възкликна:

"Този дето си го избрахте светата троица ни прави на идиоти!"

А Жотева заяви на Костов: "Ще ви помоля следващия път да дойдете с техническия директор". Мерките са предприети, но в последния момент Пламен Костов му казал, че няма да се справи, обясни пак Костов.

И председателката на СЕМ София Владимирова не остана доволна. И заяви, че решението за т.нар. профилактика е било негово.

- Мое решение? Не е. Това е предложение на г-н Пламен Костов.

- Г-н Костов, договорът за управление е между СЕМ и вас. Не познавам г-н Пламен Костов.

- Той може да прави предложения, с които аз мога да се съгласявам или не.

- Вие не носите отговорност за това решение, отговорност носи г-н Пламен Костов, така ли?

- Не съм казал това.

После изведнъж се оказа, че въпросната профилактика не можело да се проведе през нощта, за да не страдат слушателите от липса на... парламентарен контрол - обясни Костов.

"Г-н Костов аз гласувах за човека, който каза, че радиото застава зад него и го обича. Как така се случи, че след 70 дни се организира протест в защита на свободата на словото. И днес имаме декларации от едната страна и от другата и хора, които са на оградата на радиото и пускат Let it Be", попита Владимирова.

А генералният директор отговори:

"Дали е оказван натиск отвън - не мога да кажа. Ако аз лично разбера за такъв, ще съм първият, който ще защити журналистите. Не знам дали забелязвате, но винаги от едната страна на протестиращите е един и същи човек, който на определени години се чувства засегнат..."

След което даде заявка:

- Няма да позволя протестите пред БНР да се използват за политическа пропаганда. Има ли нужда да обяснявам кои са били на протеста?

- Г-н Костов, премиерът заговори за оставка...

- Не говоря за премиера, говоря за съвсем друго политическо движение.

С това изслушването на генералния директор приключи. Паралелно тече проверка за спирането на "Хоризонт", водена от Ива Гешев. Резултатите се очакват тази седмица.