КНСБ излезе с декларация, в която осъди опитите за посегателство над свободата на словото. В нея се посочва случаят с журналистката Силвия Великова от БНР и арестуването на фоторепортера Веселин Боришев от Клуб Z.

"Свободата на словото е основно и фундаментално човешко право, установено в Хартата за основни права на ЕС и Всеобщата харта за правата на човека, и никой няма право да го заглушава или да го слага зад решетки. Това важи още по-силно за обществени медии като БНР, които би трябвало да са най-строгият стожер за правата на българските граждани да бъдат информирани вярно, точно и коректно", се казва в декларацията. 

Оттам призовават генералния директор на БНР и управителния съвет на радиото да спазват правата както на българските журналисти, така и на слушателите, които очакват от институцията правдиво и коректно отразяване на информационния поток.

С друг призив, но към МВР, от синдикалната организация се посочва, че министерството трябва да изработи адекватни правила за отразяване на публични събития, които да не нарушават правата на журналистите като граждани и представители на медиите.

Ето какво още се казва в декларацията на КНСБ:

"КНСБ винаги е смятала, че правото да бъдеш информиран е един от стълбовете на демокрацията. Ние сме отстоявали това през годините и ще продължим да защитаваме онези, които са отдали себе си на тази достойна професия. Ще реагираме остро, когато се нарушават и правата им на сдружаване – също основно право, гарантирано от всички международни конвенции.

Като организация, призвана да защитава правата на работещите българи, призоваваме ръководствата на обществените и частните медии, СЕМ, професионалните организации на журналистите в България, парламентарната медийна комисия да започнем заедно дебати за трудовите права на българските журналисти с фокус и върху регионалните медии, които пострадаха най-много от икономическата криза и технологичните промени.

КНСБ ще съдейства със своята експертиза, натрупана през годините както в България, така и в международните синдикални структури, където организацията ни е активен член.

Смятаме, че дължим тези дебати не само на работещите в медиите, а и на българското общество, чието неотменно право е да бъде информирано вярно и коректно.

Призоваваме политиците също да се включат в тези дебати, защото само със законодателни решения ще постигнем реални гаранции за обективната журналистическа работа и свобода на словото, които лежат в основата на демокрацията.

Готови сме да дадем консултации на всеки, чиито права са застрашени – както в нашата централа, така и в регионалните ни структури."