Съдебната сага с избора на изпълнител за строежа на продължението на "Турски поток" през България върви към своя край. Осем дни преди заседанието по делото по същество - 24 септември - тричленен състав на Върховния административен съд го прекрати с определение от днес.

Причината - "руският" участник в консорциума "Газово развитие и разширение в България" - фирмата „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. - клон България" - е обявил, че не поддържа жалбата. А щом един от участниците в консорциума не стои зад исканията - то жалбата бива оставена без уважение. Въпреки че по закон определението на ВАС може да бъде обжалвано пред петчленен състав в 7-дневен срок. Ако страните са уведомени веднага, то 7-дневният срок изтича в началото на другата седмица.

Самата жалба от консорциума с руско участие "Газово развитие и разширение в България" пък бе за това, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли решение на възложителя на обществената поръчка - държавната компания "Булгартрансгаз", за подмяна на избрания изпълнител.

Първоначално през април "Булгартрансгаз" обяви за победител в търга за строеж на газопровода, свързващ турската със сръбската българска граница, консорциума от Саудитска Арабия "Аркад". Проектът е с прогнозна стойност 2,2 млрд. лв., а "Аркад" се вмести в цената при подаване на офертите.

Изненадващо обаче до подписване на договор не се стигна, а през това време споменатият вече консорциум с руско участие, класиран на второ място, промени офертата си, която бе по-скъпа, и също се вмести във финансовата рамка.

Решенето на "Булгартрансгаз" за подмяна на изхода от търга бе обжалвано от "Аркад". Съдът пък забрани на държавната компания да подпише предварителен договор с класирания на второ място в обществената поръчка консорциум, каквото искане бе постъпило. Наличието на спор за избора на изпълнител обаче досега спъваше старта на проекта.  

Как и защо компанията "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България се отказва от жалбата си, не е ясно.

Въпросната фирма е основана в началото на януари 2019 г. и е с предмет на дейност:

  • "Проектиране, техническо консултиране и строителство на газопровод в България и експлоатация и управление на този проект; 
  • Други инвестиционни и търговски сделки и дейности;
  • Всякакви други дейности, които не са забранени от закона". 

Неин представител е руският гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук. Компанията майка е регистрирана в Люксембург. Българският клон обаче изглежда специално създаден за търга на "Булгартрансгаз" за "Турски поток" с оглед на регистрацията. Андрей Владимирович Пархомчук пък е свързан с руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. 

"Комплишънс дивелъпмънт" има клон и в Белград - в Сърбия "Газпром" ще строи газопровода от българската до унгарската граница като продължение на "Турски поток".

"Капитал" пък разкри, че доскорошният директор на "Комплишънс дивелъпмънт" Владимир Шматович е заместник генералният директор по развитието на руската "Тръбна металургична компания" (ТМК) и член на борда на директорите на подразделението й за газови и петролни тръби IPSCO Tubulars Inc.

На 31 август 2019 г. - въпреки че към онзи момент делото във Върховния административен съд (ВАС) беше активно и заседанието по него предстоеше, премиерът Бойко Борисов обяви във Варна, че на 5 септември щял да се подпише договор за изграждане на разширението на "Турски поток" през България, който той предпочита да нарича "Балкански поток". Тогава не стана ясно как и между кого ще бъде подписван договор, при положение, че делото в съда виси. Самият Борисов тогава отказа да отговаря на въпроси по темата.

От определението на съда от днес не става ясно кога руската компания се е отказала от жалбата в съда, за да се стигне до прекратяване на съдебното производство. 

От изявлението на Борисов досега се появиха версии, че "Аркад" и "Газово развитие и разширешие в България" или части от втория консорциум водят преговори за съвместно изпълнение на проекта. Дали това ще се окаже вярно - предстои да се разбере, когато бъде подписан договорът за строеж от "Булгартрансгаз" и избрания строител. И в случай, че бъдат обявени подизпълнителите. 

"Булгартрансгаз" е поела ангажимент пред "Газпром", че още от началото на 2020 г. ще осигури техническа възможност за пренос на определени количества природен газ в посока от Турция към Сърбия. Ако това не се случи, ще има значителни по размер негативни последици за държавното дружество.

В същото време най-кратките срокове за изграждане на минимално необходимите части от газопровода, които ще позволят пренос на газ, са 250 дни. Това на практика означава, че дори строителството да започне веднага, "Булгартрансгаз" няма как да изпълни договора си с "Газпром", ако той влиза в сила в началото на следващата година, припомни неотдавна "Капитал".