157 души завеждат колективен съдебен иск срещу НАП след теча на данни от приходната агенция. Всеки от гражданите иска по 1 000 лева обезщетение за разкриване на личната му информация заради това, че приходната агенция не е опазила тази информация, както е длъжна по закон. Делата ще се водят от кантората, в която членуват адвокатите Ивайло Юруков и Георги Гочев, съобщиха самите те пред Нова тв.

„От цялата кантора – четирима адвокати, които работим заедно, само адвокат Светла Юрукова не е потърпевша от теча. Така че тя ще води делото. Ние сме завели иск на 157 души срещу НАП. Точната хипотеза е „субективно съединяване на искове”. В него може да се включват допълнително участници. Всеки пострадал може да прецени дали да заведе индивидуален иск или да се групира с други пострадали на този принцип”, обясни адвокат Ивайло Юруков.

„1 000 лева е цената на иска, на базата на неимуществените вреди, които твърдим да са претърпени от лицата”, допълни колегата му Георги Гочев.

Юруков обясни, че е възможно различните участници в иска да получат различни размери на обезщетението. А процесуалният способ за определянето на такъв са свидетелските показания.

Другата особеност е, че личните данни на отделните граждани, които са изтекли, са с различен обем, обясни адвокат Гочев. Според юристите е напълно възможна и кражбата на самоличност след теча, въпреки че още когато се разбра за атаката срещу сървърите на НАН оттам обявиха, че такъв риск няма.

НАП вече получи глоба от 5,1 млн. лв. заради неопазване на личните данни на близо 5 млн. български граждани и фирми. Приходната агенция обаче обяви, че ще обжалва акта на Комисията за защита на личните данни пред съда. 

Прокуратурата пък обвини собственика, управителя и служител на "Тад труп" за хакерска атака.