Състав с председател Галя Георгиева остави за пореден път в ареста Иван Тодоров - обвинен за подбудител на кибертероризъм, а от 9 септември - и за лидер на организирана престъпна група.

Въпреки вчерашната теза на защитата - че дори действително да е карал служителя си Кристиян Бойков да тества за пробиви компютърните системи на различни дружества и после да им предлага договори, това не е тероризъм, днес съставът на Апелативния спецсъд не се съгласи.

Напротив - съдът постанови, че Тодоров и търговският директор Георги Янков с цел да създадат смут и страх в обществото склонили Бойков да извърши престъпление, като копира данни от НАП.

Съдът се позова на намерени флаш памети, иззети компютри, външни дискове, телефони, цитирани разговори в телеграм и свидетелски показания.

Според състава действията на групата са довели до усилване на негативни обществени нагласи и до риск от застрашване на социалния мир в страната, икономическия и стопанския живот. А това представлява риск за националната сигурност и има висока степен на обществена опасност.