"Евроатлантически център за сигурност" - така се казва новият проект, с който се захваща бившият зам.-председател на ГЕРБ, бивш силов вицепремиер и бивш шеф на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. Самият той анонсира неотдавна, че влиза в неправителствения сектор, но от днес вече е ясно и как точно.

"Независима надпартийна неправителствена организация, целяща засилване и задълбочаване на сътрудничество в сектор сигурност, основаващо се на общи евро-атлантически ценности" е краткото описание на новия център в собствения му сайт, който също вече работи. 

Неправителствената организация е с цел "да обединява специалисти с общи евроатлантически ценности, които да работят за задълбочаване на сътрудничеството в сектор сигурност в региона и транс-атлантическото пространство". 

"Мисията ни като Евроатлантически център е да предоставяме качествени професионални анализи, да генерираме идеи, да даваме решения и да търсим възможност за чуваемост на различни гледни точки като стимулираме дебат по темите от сектор сигурност", заявява учредителят Цветанов, чийто пост е председател на Управителния съвет. 

Центърът ще работи с всички институции, политически партии и граждански организации в България, които споделят евроатлантическите ценности, и ще се стреми да разширява обществената подкрепа за тях - обяснява още вече бившият политик. 

До момента Евроатлантическият център има официалната подкрепа на посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите на САЩ Бил Клинтън и Джорж Буш, Фиона Хил, специален сътрудник на президента Доналд Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017-2019), в момента старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института “Брукингс”, Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на германския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната Асоциация на полицейските началници (IACP) и Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005-2008).

Послания от всеки един от изброените са поместени в сайта на новата организация. Нейни членове, освен Цветанов, са журналистът Христо Христов, който прави изданието desebg.com, посветено на разобличаването на работата на Държавна сигурност и комунистическия режим, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.

В сайта на Евроатлантическия център за сигурност вече са публикувани и първите анализи по различни теми от някои от посочените автори.

Центърът ще предлага "консултантски услуги", "изследвания и анализи", "идеи и политики" - в качеството си на мозъчен тръст, "гражданска осведоменост и експертни дебати". 

Ето и обръщението на Цветан Цветанов по случай учредяването: 

Скъпи приятели и партньори,

Евро-атлантическият център за сигурност е независима непартийна неправителствена организация, чиято амбиция е да допринесе за засилване на сътрудничеството по темите на сигурността чрез подход, базиран на общите ни евро-атлантически ценности. 

Общите ценности и разбирания са в основата на изграждането на взаимно доверие между евро-атлантическите съюзници и партньори. Доверието е необходимо условие за разгръщане на сътрудничеството. Неправителствените организации и мозъчните тръстове са тези, които могат и трябва да допринесат както за съхраняване и популяризиране на общите ни ценности, така и за генерирането на  нови гледни точки и решения за предизвикателствата, пред които сме изправени заедно.

Дълбоко вярвам, че чрез задълбочени експертни анализи и изследвания, чрез дебати и диалог, достъпни и за гражданите, можем да стимулираме намирането на най-добрите решения и отговори на горещите теми от сектор сигурност. 

В усилията да намерим най-добрата формула за сигурността същевременно е важно да останем верни на демократичните ценности, върховенството на закона, добре функциониращите институции, зачитането на международното право, спазването на човешките права и свободи. Защото само водени от принципите на демокрацията можем да работим за един по-сигурен свят за нас и нашите партньори! 

Страната ни се намира в регион, където гарантирането на сигурността е от изключително значение за добросъседските отношения, за етническия мир и за запазване и доизграждане на функциониращи демокрации. Практиката показва, че тази така необходима сигурност за бъдещото развитие на региона е химера извън контекста на евро-атлантическото партньорство днес и членство на страните от региона в НАТО и ЕС в обозримо бъдеще. Затова като мозъчен тръст и аналитичен център ние ще се стремим да спомогнем за необратимото интегриране на региона в евро-атлантическата архитектура на сигурност. 

Евро-атлантическите ценности са спойката, която ни позволява да бъдем единни и силни с нашите партньори и съюзници. Те ни правят и различни спрямо редица други организации в подхода ни към сигурността, защото сигурност без ценности не е нищо повече от безпринципно налагане на сила както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план. 

Благодаря на всички днешни и бъдещи съмишленици и партньори! Екипът на Евро-атлантическия център за сигурност и аз като председател на управителния му съвет, оставаме на Ваше разположение! Не се колебайте да се свържете с нас с идеи и въпроси по всяка от проектните ни области, заявената мисия и цели!