Кристин Лагард очаквано бе одобрена днес за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Това стана на пленарна сесия на Европарламента в Страсбург.

Лагард е и единствената кандидатка за поста.

За французойката, която доскоро оглавяваше Международния валутен фонд), гласуваха 394-ма депутати. 206 бяха против, а 49 се въздържаха. На 4 септември тя бе одобрена за поста от Комисията по икономически и парични въпроси.

Гласуването от днес всъщност представлява необвързващо становище на ЕП дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността. Окончателното решение се взема от Европейския съвет.

Самата Лагард не присъства в залата, където трябваше да говори. Тя се оправда, че не може да тръгне от Вашингтон поради "неотложен ангажимент".

Преди дебатите еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис подкрепи кандидатурата на френската икономистка

"Аз съм съгласен със становището на Комисията по икономически и парични въпроси и със Съвета на гуверньорите на Е§Б, че Кристин Лагард има всички качества за тази работа. Освен това нейното назначаване е ясен сигнал за баланса на половете в рамките на банката - нещо, на което Европейският парламент винаги ясно е показвал, че държи", заяви той.

Депутати от крайните левица и десница обаче отправиха редица нападки срещу Кристин Лагард. Сред най-острите бе французойката Манон Обри от радикалната Европейска обединена левица-Северна зелена левица (ЕОЛ-СЗЛ).

"Чухме Кристин Лагард и Европейската комисия да говорят в един глас за Зеления пакт. Готова ли е обаче тя да спре да финансира отговорните за катастрофата? Не! Готова ли е да сложи край на изкупуването на 63 на сто от частния дълг, от който се възползват замърсяващите предприятия? Не! Готова ли е да отпусне преки заеми на страните за финансиране на екологичният преход? Също не! Готова ли е да даде предимство на зелените инвестиции? Не! Най-вече не трябва да се изкривява пазарът, който е светая светих. И нека планетата да плаща тази цена!", извика Обри от трибуната.

В крайна сметка обаче Лагард бе одобрена, при това с убедително мнозинство. Ако и Европейският съвет каже "да", тя ще встъпи в длъжност на 1 ноември за срок от осем години, като замени на поста италианеца Марио Драги.