Международната организация Асоциация на европейските журналисти, която има клон и в България, е подала сигнал за спирането на програма "Хоризонт" по БНР до платформата за бързо реагиране при нарушения на свободата на словото на Съвета на Европа. Партньори на платформата са всички големи организации, защитаващи свободните медии в Европа, а от Съвета на Европа имат ангажимента да изискат обяснение от българските власти и да следят как се развива случаят.

Информация за казуса "Хоризонт" вече е публикувана на сайта на Съвета на Европа, което означава, че е сметнат за сериозен. Слева изискване на обяснение от страна на СЕ от българските власти.

В нея се разказва за освобождаването на Силвия Великова от ресора ѝ "правосъдие и съдебна система", както и за свалянето ѝ от ефир миналия четвъртък. Припомня се как бе възстановена същата вечер след обществено недоволство и негативни реакции от колегите ѝ както в радиото, така и извън него - с намесата на премиера Бойко Борисов. Разказва се още за обявената от БНР късно вечерта "профилактика", която спря "Хоризонт" в петък в часовия диапазон 6:00-11:00 ч - случайно или не - когато Великова трябваше да води предаване. 

В изложението има и няколко любопитни акцента. Посочва се, че казусът повдига въпроса за уязвимостта на националното радио от политически натиск. 

Покрай информациите, че Великова е била отстранена заради критичния си поглед към работата на прокуратурата и към избора на зам. главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор, се посочва още, че изборът му се провежда без публичност и прозрачност и това е предизвикало протести в обществото.

Междувременно вчера стана ясно, че прокуратурата е открила "виновник" за спирането на "Хоризонт" - директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов. Според обвинението той е извършил престъпление по служба като без нужда е предложил въпросната "профилактика" на генералния директор Светослав Костов, който е резюлирал предложението с "да" - не знаел, че програмата ще спре да излъчва за пет часа.

От държавното обвинение обаче все още не са обяснили с какъв мотив техническият директор самоволно ще решава да спре "Хоризонт" в ефира на Великова. Нито как така генералният директор не е знаел за заглъхването на програмата като информация за това бе официално качена на сайта на БНР в четвъртък вечер.

Случаят "БНР" е отразен днес и от ВВС. В него се посочва "крехкото състояние на свободата на словото у нас". Припомня се още, че България е на 111 място по свобода на словото от общо 180 държави, обхванати от индекса на "Репортери без граници".

Въпреки всичко това Светослав Костов даде вчера интервю за ръководената от него медия, в която заяви, че няма никакво намерение да подава оставка. Ръководството на радиото се опита да противодейства на създалото се напрежение и като насред разгара на скандала обяви 25% скок на заплатите на служителите. Днес пък стана ясно, че трудови колективи събират подписи в негова подкрепа. 

Костов е начело на държавното радио от по-малко от три месеца. Оставка може да му бъде поискана от Съвета за електронии медии (СЕМ), но законовите основания за това, описани в Закона за радиото и телевизията, оставят широко поле за тълкуване. Като например: "Мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно: 2. ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори."

Преди ден СЕМ изслуша Костов, като членовете на регулаторния орган останаха крайно недоволни от обясненията му. Още тогава Костов прехвърли отговорността върху техническия директор, както и върху подалия оставка заради казуса с Великова само след ден служба като и.д. на "Хоризонт" - Николай Кръстев. Утре СЕМ ще излезе с доклад, като преди това ще се срещне с журналистите от радиото.