Кметът на община Чупрене Ваньо Костин каза, че на този етап не могат да бъдат издадени смъртни актове на 15-те загинали при взрива в с. Горни Лом.

„Това, което говорихме със следствените и разследващи органи и с наблюдаващия прокурор, е, че трябва да бъдат намерени останки. Това, което каза ген. Николов (шефът на ГДПБЗН, б.р.) , че хората буквално са се изпарили, ако наистина е така, минимум 5 години ще продължи съдебната процедура, докато бъдат издадени съдебни решения, че хората са починали и се издадат смъртни актове”, каза Костин пред радио "Фокус"-Видин. 

Засега не се коментира и въпросът за организиране на погребения на загиналите, допълни кметът на общинския център, към който е Горни Лом. Той добави, че по-добрият вариант е да бъдат намерени останки, след което съответното лице да бъде обявено за починало и да се издаде смъртен акт. 

Пред камерите на БТВ пък работничка, оцеляла от завода, каза плачейки, че в момента не могат да отидат и на трудовата борса. Трябва първо да се намери някой от фирмата, който да си върне трудовата документация на хората, които не се знае как ще изкарат зимата.