Канадският премиер Джъстин Трюдо застраши предизборната си кампания след противоречива снимка, публикувана в училищен годишник. Това се случи, след като списание „Тайм” публикува изображение от 2001 г., на което Трюдо е облечен с роба и тюрбан на главата, а лицето, вратът и ръцете му са боядисани в кафяво, съобщава бТВ.

Премиерът признава, че е бил предрешен като героя Аладин.

Според изданието това се случило по време на галавечер „Арабски нощи”, а снимката е влязла в годишника 2000-2001 г. на частното училище „Уест Пойнт Грей”, където Трюдо е преподавал. Изданието цитира говорител на Либералната партия, която е потвърдила, че снимката е автентична.

"Трябваше да знам по-добре, но не знаех. Беше грешка. Не трябваше да го правя. Извинявам се искрено. Наистина съжалявам", коментира Джъстин Трюдо.

По думите му не е имал представа, че подобни практики се смятат за расистки и обидни.

Канадецът е ревностен привърженик на мултикултурализма в страната. Новината идва седмица след началото на предизборната кампания, където Либералната партия на Трюдо води усилена битка с консерваторите на Андрю Шийр.

47-годишният Трюдо, чиято партия спечели решителна победа през 2015 година, вече е подложен на остри критики заради нарушения на етичните норми и други проблеми.