По една бройка на всеки 4 секунди се е продавало продължението на хитовия роман „Историята на прислужницата“ на Маргарет Атууд на книжния пазар във Великобритания миналата седмица, съобщава „Гардиън“. Когато „The Testaments“ (вероятно „Заветът“, заглавието все още няма официален превод – бел. ред.) излезе на 9 септември, в няколко книжарници в САЩ бяха организирани тематични вечери и почитатели на романа и на едноименния сериал стояха с часове на опашки, облечени в червени роби и бели бонета, за да си вземат книгата.

Така утопичния роман веднага се изкачи до първото място на най-продаваните в момента заглавия. Дори преди да беше излязла на пазара, книгата предизвика интерес, след като бе номинирана за наградата „Букър“.

Действието в „The Testaments“ се развива 15 години след края на „Историята на прислужницата“. Проследява се развитието на измислената тоталитарна държава Гилеад (създадена на територията на днешна Америка), където жените са приемани единствено като утроби, а злоупотребата с власт намира оправдание в Библията.

Издателска къща „Винтидж“ съобщава, че „The Testaments“ е най-значимото им заглавие с твърди корици на годината, като само за 5 дни на пазара са отчели, че се продава два пъти повече от всяка друга книга с твърди корици. Търсенето на продължението увеличи и продажбите на оригинала – 34 години след публикуването си „Историята на прислужницата“ е на второ място по продажби.

Въпреки бързите продажби, романът няма да успее да бие постижението на „И страж да бди на пост“ на Харпър Ли. В първата си седмица на публикуване през 2015 г. романът продава 168 455 копия. Но и двете произведения не може да се сравняват с „Изгубения символ“ на Дан Браун, от която се изкупуват 551 хил. бройки за седем дни през 2009 г. Абсолютният рекордьор е Дж. К. Роулинг, която за три дни успява да продаде 680 хил. екземпляра от „Хари Потър и Прокълнатото дете“ през 2016 г. (всички резултати се отнасят за книжния пазар в Обединеното кралство).

В деня на премиерата книжарниците „Waterstones“ организираха над 150 събития на утопична тематика от творчеството на Атууд и казват, че са се подготвяли близо година за идването на заглавието на лавиците им. От компанията споделят, че са очаквали „The Testaments“ да се превърне в най-големия им бестселър и прогнозират, че продажбите ще се задържат така до Коледа.

Книгоразпространителите отбелязват, че романът привлича в книжарниците не само редовните читатели, но и хора, които не пазаруват често от тях. Първоначалният тираж от 500 хил. копия на английски вече е изчерпан, след това са отпечатани още два, казват издателите.

У нас книгата ще бъде издадена от „Orange Books“ напролет.

Съпругът на Атууд, писател и природозащитник, почина на 85 г. 

Атууд загуби съпруга си - канадския писател и природозащитник Греъм Гибсън. Смъртта му е настъпила в Лондон, където той придружаваше писателката по време на представянията на новата ѝ книга „The Testaments“. През последната седмица Атууд отмени планирани събития заради „непредвидено семейно заболяване“.

Писателката заяви, че семейството ѝ е опустошено от загубата на Греъм, нашият любим баща, дядо и съпруг, но сме щастливи, че той си отиде бързо, както искаше, и избегна упадъка в по-нататъшна деменция, от която се страхуваше”.

Атууд, която е с Гибсън от началото на 70-те години на миналия век, каза, че „последните им няколко седмици са били прекрасни и той си е отишъл, заобиколен от любов, приятелство и признателност“.

Гибсън страдаше от деменция, диагностициран през 2017-а, но продължаваше да пътува с Атууд, която по-рано този месец сподели пред списание „Тайм“, че е завършила „The Testaments“, докато се грижела за него.

Греъм Гибсън бе сред основателите на Писателския тръст на Канада, част от ръководството на канадския Писателски съюз и негов председател през 1974/75-а. Най-известна е книгата му „Единайсет канадски писатели“, в която провежда дълги интервюта за литературата и писането с Маргарет Атууд, Остин Кларк, Мат Коен, Алис Мънро, Тимъти Финдли, Дейв Годфри… През 1996-а спира да пише романи.

Той беше член на WWF-Канада и председател на Обсерваторията за птици на остров Pelee. Носител е на златен медал от Кралското географско дружество в Канада, съвместно с Атууд и Джейкъб Верхоеф.

 

Греъм Гибсън с Маргарет Атууд.

"Площад Славейков"