"Турски поток" се строи, 11 км от него ще бъдат готови още следващия месец, а до 2020 г. трябва да са готови 308 км (цялото трасе на газопровода през България е 480 км от турската до сръбската граница - б.р.. Това се разбра от думите на министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ. 

По думите й дори стартът на транзитирането на газ по тръбата да се забави - тоест да започне след 1 януари 2020 г., както е записано в енергийната стратегия на България и в договореностите за пренос на газ с "Газпром", това няма да доведе до финансови санкции. И самата Петкова призна, че газ няма да потече от началото на новата година.

Причина за "забавянето" били обжалванията на тръжните процедури на "Булгартрансгаз", а и това, че по останалите трасета на "Турски поток" и в Турция, и в Сърбия и Унгария стротелството още не е приключило. 

На въпрос дали България ще губи от транзитни такси, Петкова обясни тъкмо обратното - очаквала повишение. В момента "Булгартрансгаз" получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи ще достигнат до 420 млн. лева, изчисли министърката. След което обясни: 

"Очакваме над 9 млрд. лв. приходи през следващите 20 години".

Самата инвестиция, която държавата прави в разклонението на "Турски поток" през България е близо 3 млрд. лв.