Договорът за изграждане на газопровода от между границите на България с Турция и Сърбия - т. нар. българска част на "Турски поток" - е подписан. "Булгартрансгаз" и избраният (трудно) изпълнител на проекта - консорциумът от Саудитска Арабия "Аркад" положиха парафи под документа в Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, министърката на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Саудитска Арабия Месфер Бин Абдулрах.

От страна на "Булгартрансгаз" договорът бе скрепен от Любомир Кръстев, а за консорциум "Аркад" - Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали.

„Стойността на договора е 1,102 млрд. евро, срокът, за който трябва да бъде реализиран, е 615 календарни дни от датата на сключването, като в първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина 308 км“, заяви шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Премиерът Бойко Борисов нарече финализирането на търга с подписване на договор с "Аркад" "една прозрачна процедура"

„Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е така нареченият „Балкански поток“, коментира министър-председателят - „Една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме изпълнение“, подчерта премиерът.

Това е официалната част от събитието. Новината за договора идва ден, след като Денис Мантуров - руският министър - обяви във Варна, че страната му очаква България да спази договореностите си и по разклонението на "Турски поток" да може да потече газ от 1 януари 2020 г. Според информациите до момента това е част от договора между "Булгартрансгаз" и "Газпром", когато се реши, че "Турски поток" ще мине през България.  Как точно ще бъде спазен този срок не е ясно, защото до края на годината не остават 250 дни - максималният срок, в който трябва да приключи първият етап от строителството.

В понеделник пък се разбра, че тричленен състав на Върховния административен съд е прекратил делото за оспорване на избора на изпълнител в търга за близо 2,3 млрд. лева от "Булгартрансгаз". Историята на "прозрачната процедура" по обществената поръчка е прелюбопитна - накратко първо за строител бе избран "Аркад", но впоследствие държавното дружество "Булгартрансгаз" се опита да подмени това решение и да подпише набързо договор с класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България". В него има и руско участие - чрез фирмата „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. - клон България", която е свързана с руската компания за производство на тръби "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. 

Съдът обаче отказа на "Булгаргаз" да подпише договор, а КЗК спря решението за подмяна на изпълнителя. Последва делото във ВАС от "руския" консорциум. Именно "Комплишъс Дивелътази компания от консорциума е решила - не е ясно кога точно, да се оттегли от жалбата, на което основание съдът прекрати делото. Формално - това решение на ВАС подлежи на обжалване от останалите участници в "Газово развитие и разширение" в 7-дневен срок от уведомяването на страните. Тоест - в момента на подписване на договора днес срокът за обжалване на решението за прекратяване на делото тече. Въпреки че според неофициалната информация обжалване не се очаква.

На 31 август 2019 г. - въпреки че към онзи момент делото във Върховния административен съд (ВАС) беше активно и заседанието по него предстоеше, премиерът Бойко Борисов обяви във Варна, че на 5 септември щял да се подпише договор за изграждане на разширението на "Турски поток" през България, който той предпочита да нарича "Балкански поток". Тогава не стана ясно как и между кого ще бъде подписван договор, при положение, че делото в съда висеше. Самият Борисов тогава отказа да отговаря на въпроси по темата. 

От изявлението на Борисов досега се появиха версии, че "Аркад" и "Газово развитие и разширение в България" или части от втория консорциум - тоест руската връзка - водят преговори за съвместно изпълнение на проекта. 

Днес Бойко Борисов обяви, че "по-голямата част от тръбите вече е в България".