БСП предлага временна анкетна комисия в парламента да се занимае с кризата в БНР и сигналите за натиск върху журналисти и ръководството в националното радио.Това обяви лидерката на левицата Корнелия Нинова. 

"От три години предупреждавам за налагане на лична власт в България. Е, вече имаме диктатура в действие", заяви тя.

И спомена изключването на микрофоните в МС, уволненията на журналисти, след като са критикували властта.

"От вчера журналисти от БНР говорят за оказван натиск върху тях. Виждаме, че се опитва властта да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище", каза още Нинова. 

За натиск върху ръководството и журналисти се говори от дни, след като през миналата седмица съдебната репортерка Силвия Великова бе свалена от ефир заради критичния й тон към кандидат главния прокурор Иван Гешев.

По-късно бе възстановена на работа, но пък програма "Хоризонт" спря, когато тя трябваше да е в ефир. Според прокуратурата - по технически причини. 

Нинова заяви, че е абсолютно неприемлив опитът на премиера Борисов да се измъкне от случая с тезата, че някой иска да саботира правителството. 

"СЕМ в мнозинството си е излъчен от ГЕРБ, тези хора избират ръководството на БНР и БНТ, тоест отговорността е пред тях", отсече Нинова. 

От това дали ГЕРБ ще подкрепят анкетата комисия ще стане ясно дали търсят истината, добави тя, или дали случаят пак ще бъде замазан - до следващия. 

Клуб Z научи, че управляващите по всяка вероятност ще подкрепят създаването на подобна комисия. Това, което те типично постигат, е единствено поддържане на темата в обществените дебати за малко по-дълго. 

От БСП изтъкнаха още, че всяка година се опитват да поставят на дебати свободата на словото, но според управляващите това е отговорност на журналистите.