Световният растеж е нестабилен и застрашен най-вече заради напреженията в международната търговия, заяви вчера подалата оставка от поста генерален директор на Международния валутен фонд и почти сигурен нов шеф на Европейската централна банка Кристин Лагард в интервю за Франс прес, цитирана от БТА.

Тя призова световните лидери да водят диалог за преодоляване на несигурностите, завладели света, имайки предвид търговската война между САЩ и Китай, оказваща тежест върху световната търговия, и "Брекзит", вещаещ несигурно бъдеще за Европа.

"Независимо дали става дума за търговски отношения, за "Брекзит" или технологични заплахи, това са проблеми, създадени от човека, които могат да бъдат решени от човека", каза тя.

Лагард добави, че в тази ситуация "малко женственост няма да навреди".

МВФ понижи през юли прогнозите си за световния растеж до 3,2 процента. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък преразгледа към силно понижение прогнозата си за световния икономически растеж през 2019 и 2020 година, свеждайки я до най-ниското равнище от финансовата криза през 2008-2009 година.

Междувременно китайската централна банка последва примера на Федералния резерв в САЩ и намали леко една от референтните си лихви, с които търговските банки облагат заемите за техните клиенти.

Мярката цели да подкрепи икономиката на страната в разгара на търговската война с Вашингтон. Това ново смекчаване на паричната политика на централната банка на Китай бе очаквано, тъй като конюнктурата непрекъснато се помрачава във втората икономика в света.

Китайската икономика търпи последиците повече от година от ожесточен търговски конфликт със САЩ, изразил се във взаимно налагане на допълнителни мита върху стоки за стотици милиарди долари в двустранната търговия.

Докато централните банки на двете най-големи икономики в света се опитват да оберат последиците от търговската война, представители на американската и китайската администрация се срещнаха вчера вечерта във Вашингтон в опит дa постигнат напредък в преговорите преди официалните разговори, обявени за началото на октомври.