Премиерът Бойко Борисов ще "помоли" ПГ на ГЕРБ да се включи към идеята за анкетна комисия за скандала в БНР, предложена от БСП, обяви той в парламента днес. 

"И нещо повече - пленарната зала да приеме решение Сметната палата, като най-независим и върховен орган, да влезе и да провери цялото управление на БНР", добави премиерът. 

Той припомни, че и прокуратурата прави проверка на случилото се в националното радио. 

Преди ден и СЕМ обяви, че ще сезира правоохранителните органи заради сигналите на оказване на натиск върху журналисти от обществената медия.

 

На обвиненията от страна на левицата, че злоупотребява с властта и се опитва да се измъкне от историята с натиск върху журналистите от националното радио, той заяви:

 

"От кое да се измъкна, като нямам нищо общо с нея? Аз този ръководител на БНР за радост никога не съм го чувал и не съм говорил с него."

И припомни, че ПГ на ГЕРБ е гласувала за членове на СЕМ, а СЕМ е избрал директора на обществената медия. 

"Това са направили колегите. А ако не бяха направили това, което помолих, щях да моля групата да излезе със същата трибунка, декларация, в защита на г-жа Великова."

За думата "главанаци", с която Борисов характеризира ръководството на БНР, той отбеляза, че като "бивш спортист ползвам думи, които си преглъщам". Но му дошло отвътре, защото бил искрено възмутен. 

"Но затова Сметната палата ще влезе, ще провери всичко, убеден съм, че и прокурорите ще намерят виновниците", заключи Борисов. 

Накрая представител на жълто-кафяв сайт попита дали Борисов няма да се извини на полицаите, затова, че ги е накарал да се извинят на фоторепортера от Клуб Z Веселин Боришев. Боришев бе арестуван от служители на реда, които снимал преди протест срещу кандидат-главния прокурор Иван Гешев. 

"Това, което сме разпоредил на полиция е да бъде винаги вежлива. Да бъде внимателна, толерантна. Когато са няколко полицаи срещу един човек, нищо не е пречило да уведомят преките си началници, главния секретар... А те не са го направили."