На днешния ден преди 111 години България става независима държава, като окончателно скъсва с васалното си положение спрямо Османската империя. Да се честват обаче 111 години независимост е неточно.

От тези 111 години би трябвало да се извадят онези 45 години между 1944 и 1989 г. И годините независимост на Третата българска държава остават само 66.

В Москва могат да настояват колкото си искат, че през 1944 г. са ни освободили. Истината е, че всъщност те са окупирали България и са сложили са начело свое марионетно правителство. Нормална практика, когато велика сила превръща една територия в своя колония. Така грубоватият грузинец Сталин изпълни една стара мечта на изтънчените руски императори да имат Задунайска губерния близо до проливите. Може да се каже, че с т.нар. второ освобождение Русия постигна това, което не можа да постигне при първото.

През тези 45 години българската държава съществува де юре, но де факто я няма. Тя не може да вземе нито едни собствено решение по отношение на външната или вътрешната си политика. Няма дори нормални избори, които да определят кой да вземе властта. Дори да си член на БКП отиваш в забвение, а понякога ти се случват и по-лоши работи, ако с нещо не си се харесал на Москва.

През този период в много отношения българите има по-малко права дори от мрачните времена на османската империя, от която ставаме напълно независими преди 111 години. В съветската империя, за разлика от османската, предприемчивостта и частната собственост са мръсни думи. В съветската империя, за разлика от османската, не можеш да пътуваш свободно по света, още по-малко да развиваш бизнес. Пораженията, които съветската империя нанася на нашия манталитет са огромни и все още не са преодолени.

Някои, вероятно, ще кажат, че трябва да се извадят от сметката и годините, в които сме членове на ЕС и НАТО. Има обаче една съществена разлика. В ЕС и НАТО влязохме доброволно и винаги можем да излезем. Докато в СССР не беше точно така. Ако сме достатъчно неразумни бихме могли да си организираме един булгарекзит. Със сигурност няма много да тъгуват за нас.

Честит празник! Макар да е твърде съмнително, че вече сме напълно независими от Русия.