Почивният за държавата 23 септември за премиера Бойко Борисов се оказа ден на събития в Пловдив. По традиция вече проявите му - необявени в официалната министърпредседателска програма - вървяха на живо във фейсбук. 

Само за около два часа Борисов успя да се срещне и разходи с президента на фондация "Америка за България" Нанси Шилър, а след това да се здрависа с посланика на Русия у нас Анатолий Макаров. В първия случай - на инспекция на реставрацията на Епископската базилика в града под тепетата, която се финансира и от американската фондация, във втория - на откриването на 75-ото издание на Пловдивския панаир, където присъстваше дипломатът, както и бизнесменът Георги Гергов, който е и собственик на панаира, и виден русофил.

Срещайки се с Макаров, министър-председателят сам заяви с широка усмивка: 

"Досега бях с "Америка за България", сега с руския посланик - ще ги объркаме пак."

Хронологично денят започна с археология и проекта за Епископската базилика. Придружен от вицето си Томислав Дончев, от областния управител в отпуск и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров и все още кметът Иван Тотев, който обаче няма да участва отново в изборите - заедно с Шилър и други ръководители от фондацията - Борисов провери как върви реставрацията. Разказано му бе за откритите мозайки и антични колони, как ще изглежда базиликата, когато проектът бъде завършен. Доволен бе, че тъй като обектът е закрит - ще може да се работи и през зимата. Не пропускаше да направи и забележка "не стъпвайте по мозайката" на част от хората, появили се на събитието, в това число и присъстващите журналисти. 

Ние сме древен народ с хилядолетна история. Но, за съжаление, не ни познават от най-добрата ни страна. В Америка, ако питате ще кажат - стреляли по папата, каза Борисов пред медиите към края на разходката в базиликата. 

Министър-председателят подчерта, че критиците му много говорели как били дадени 2 млрд. лв. за американски изтребители F-16, но отношенията със САЩ били свързани не само с военното сътрудничество. 

"С тях правим и неща, които ми харесват - археология, култура.  Милиони са наляти от "Америка за България" в такива проекти", каза премиерът. Борисов подчерта, че Пловдив е един от малкото "живи градове, легнал върху такава история и археология".

Следващата спирка бяха разкопките в центъра на Пловдив - на обновения площад, а последната - обновената градска галерия. Борисов изрази надежда, че с времето културните и исторически обекти в града ще започнат сами да се издържат от туристи. Посъветва Нанси Шилър да види и кулата в село Маноле - също уникална археологическа находка, която той самият посети преди около 2 седмици, говори за Перперикон, за Петрич и обяви, че трябва да стане като в Италия и Гърция, които "изкарват немалко пари" от историята си.

Бойко Борисов и посланик Анатолий Макаров прерязаха лентата на 75-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. 

За откриването на 75-ото издание на Пловдивския панаир Борисов вече бе посрещнат от Гергов, Макаров, там бе и пловдивският митрополит Николай. Борисов и Макаров заедно прерязаха лентата за старт на събитието. 

След официалното качване на трибуната и химните на България и на Европейския съюз, премиерът с делегацията си отиде на щанда на Руската федерация.