Над 190 проблема на столицата и над 340 мерки за тях са идентифицирали от екипа на кандидатката за кмет на София Мая Манолова. Тя представи днес своята визия за столицата, която се основава на пет основни стълба.

Манолова започна речта си с три истории от мандата си като главен омбудсман, всяка от които илюстрираше ограниченията на доскорошна ѝ позиция и бюрокрацията в общината в столицата:

"Тази зима в най-студените ѝ дни, през януари, в приемната дойде Йоана с бебето си на 11 месеца. Нямаше къде да живее – самотна майка, останала без подслон. Поискахме да бъде настанена в общинско жилище. Отговориха ми: „Има процедура. Вие не отговаряте за това."

След поредица от подобни случаи тя решила, че хората очакват "аз да отговарям".

"И осъзнах, че аз искам да отговарям. За да съм полезна. За да им решавам проблемите. Затова реших да се кандидатирам за кмет", обобщи тя.

Първият от петте стълба е кръстен "София - светла, умна и почтена". Основен начин за едно по-прозрачно управление на столицата ще е дигитализиране на до 90% от услугите в общината, обясни тя.

"Така всеки документ ще може да се изпраща и получава с клик, вместо в плик“, каза още кандидатка.

Гражданите ще бъдат обслужвани на едно гише, всеки ще може да следи къде се намира преписката му, кой служител я бави. В допълнение, гражданите ще могат в реално време, онлайн, да следят всеки публичен разход, гласуването на всеки общински съветник поименно, всеки подписан договор.

"Така ще прекъснем хранителната верига на корупцията в общината“, обеща Манолова.

Тя спомена и друга своя борба от времето си като главен омбудсман - източването на общинските дружества, и в частност "Топлофикация", където ще има пълен одит. Подобна мярка се предвижда и за всяко друго общинско дружество.

Вторият стълб в програмата на Манолова носи името "София - чиста, уютна и зелена".  Според него тя ще се бори срещу основните замърсителите - коли, кал и комини, както ги определи тя.

"В България умират всеки ден 39 души заради болести, свързани с влошени показатели на въздуха. Един автобус хора всеки ден“, направи сравнение тя.

Друга амбиция е да се заменят печките на твърдо гориво с незамърсявани уреди. Станции за измерване на чистотата на въздуха ще бъдат разположени на "критични места, а не в парковете", а данните ще са достъпни в реално време за всички.

Тя обеща още ежедневен достъп до Витоша с градски транспорт, възстановяване на лифтовете, както и на къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина, "в съществуващите параметри". 

Очаквано, Манолова спомена и проблема със сметосъбирането и обработката на боклука в столицата, като определи това като най-скъпата услуга.

"Столична община обяви предизборно обществена поръчка за 500 млн. лв. за следващите 5 години. И както се видя – ще чистят същите фирми, които чистиха и досега. Решението ни е публично обявяване на договорите, контрол и драконовски санкции“, закани се тя.

И обяви, че ще организира местен референдум за съдбата на завода за боклук, който струвал 20 млн. годишно, отново заради "предизборна поръчка на общината".

Третият стълб на програмата ѝ ще се казва "София - удобна и подредена", където фокусът ще е върху мерките против застрояване, особено по отношение на междублоковите пространства, детските площадки и паркове.

"Собствениците на тези имоти ще бъдат справедливо обезщетявани и ще бъдат освободени от такса смет за терени за озеленяване“, каза тя.

Друг акцент в програмата ѝ е развиването на северната част на София с нискоетажни сгради и еднофамилни къщи. На терена на летището в Доброславци ще се развие центъра на този нов квартал, между полите на Стала планина и Северната тангента, уточни тя.

"София не е само София 1000. София е „Люлин“, „Младост“, „Панчарево“. Културен център и спортна зала ще има във всеки голям квартал. А също и училища. И достатъчно детски градини. И детски площадки. Ще изграждаме канализация там, където няма”, изреди Манолова.

И обеща дългосрочна програма за изграждане и ремонтиране на тротоарите в столицата, както и развитие на метросистемата с три продължения. Освен това - пет нови трамвайни трасета, пет буферни паркинга, и повече довеждащи връзки от кварталите до метрото.

"Ще премахнем привилегиите за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона на висши общински служители и техните приятели. Кметът и общинските служители ще ползват градския транспорт“, заяви Манолова.

Четвъртият стълб на програмата ѝ - "София - с грижа за гражданите" ще осигури ясла и градина за всяко дете до края на мандата й. В училищата ще има бърз и безплатен интернет, а също и в парковете и туристическите обекти. Ще бъдат възстановени и реновирани спортните зали, лекарските и стоматологичните кабинети в общинските училища.

Ще се работи и за достъпна среда за хората с увреждания - скосени тротоари, работещи асансьори, рампи и платформи в метрото, подлезите и трамваите.

Манолова обеща още стимули за младите семейства, за раждане на първо, вотро и трето дете, програма за строене на общински жилища при пълна прозрачност, програма за въстановяване на фасадите на исторически сгради, осветяване на парковете, както и доизграждане на видеонаблюдението в града.

Финалният пети стълб е "София - привлекателна и заможна". Той включва мерки за прозрачно харчене на бюджета, осигурена "бърза писта за стартъпите", намаляване на разрешителни и регистрационни режими в помощ на младите предприемачи.

"Няма да увеличаваме данъците", обеща още тя.

Една от идеите й за подобряване на туристическата привлекателност на столицата е реконструкция на манастирите около града в т.нар. "Софийска Света гора". И още - създаване на мултиезично онлайн приложение за исторически забележителности, културни афиши, и пр.

"За всички тези мерки и за цялата програма ще нося отговорност лично. За всяко решение и действие. Без да го прехвърлям върху процедурите, фирмите, натиска от тук или оттам, върху заместниците си или да се крия зад партийни интереси”, отсече Манолова. "Така ще променим досегашния модел на управление на столицата.  Гражданите ще участват в управлението. Заедно ще си върнем похитения град.”