Очаква се днес изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) в пълен състав да направи интервю с Кристалина Георгиева, която е единственият кандидат за поста управляващ директор, предаде БТА .

Агенцията припомня, че това стана известно при редовната пресконференция на говорителя на Фонда Джери Райс по-рано този месец.
Интервюто бе предшествано от индивидуални събеседвания на Георгиева с представители на органа, определящ политиката на фонда.
МВФ планира да завърши процеса по избор на нов ръководител до 4 октомври.
При най-добрия сценарий окончателният избор трябва да бъде приет с консенсус, но при необходимост не е изключено и гласуване. Фондът предпочита консенсусния метод и при избиране на висше ръководство му придава особено значение, отбелязва ТАСС.
МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничение, което беше в сила за кандидата за поста управляващ директор, така че кандидатурата на г-жа Георгиева, която навърши 66 години на 13 август, да бъде валидна.
От 1951 година регламентът на Фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години.
Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август.